Црногорскиот јазик доби меѓународен код

Црна Гора доби меѓународен код за црногорскиот јазик во рамките на ИСО 639 меѓународен стандард. Ознаката за црногорскиот јазик ќе биде ЦНР.

 

Одлуката е донесена од Обединетиот советодавен комитет за кодификација на јазикот, со седиште во Конгресната библиотека во Вашингтон.

 

Комитетот од Вашингтон не само што призна постоење на црногорски јазик туку и потврди дека црногорскиот јазик не е варијанта на српскиот јазик, како што претходно се мислеше. Значи, тој има лингвистичка препознатливост, истакна директорот на Националната библиотека на Црна Гора „Ѓурѓе Црнојевиќ“ од Цетиње, Богиќ Ракочевиќ.

 

Ознаката за црногорскиот јазик ќе биде ЦНР, на англиски „montenegrian“, на француски „montenegrin“ а во оргинал „црногорски језик“ на латиница и на кирилица.

 

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст, фотографија и видео, без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.