Законот за електронски комуникации и за ОТА поминаа на владина седница

Владата на 45-тата седница го  прифати  новиот текст на предлог-законот за следење на комуникациите.

 

Како што соопшти владината прес-служба, со Законот се уредува основањето на Оперативно-техничка агенција, надлежностите, раководењето, правата и обврските од работен однос на работниците во агенцијата, и стручниот надзор што Оперативно-техничката агенција го врши над работата на операторите и нејзиното финансирање.

 

„Предлогот на законот за ОТА и неговото донесување произлегува од планот за реализација на препораките на групата високи експерти за системски прашања од владеење на правото во врска со следењето на комуникациите (2015) како една од клучните активности во процесот воспоставување правна рамка, чија цел ќе биде имплементација на национален модел во предметната област, со кој ќе се овозможи реализација на препораките на гореспоменатата група високи експерти“, велат од Владата.

 

Под надлежност на ова ново независно тело треба да бидат уредите преку кои се вклучува, управува и исклучува сигналот за следење на комуникациите, уредите преку кои се овозможува пристапот на органите до податоците од мобилните оператори и целата техничка координација за следењето на комуникациите.

 

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст, фотографија и видео, без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.