Градската библиотека од Прилеп издаде библиографија за Коле Чашуле

„Библиографија за Коле Чашуле“ е насловот на новата публикација на градската библиотека „Борка Талеска“ од Прилеп, која што е идеален водич за натамошни истражувања за делото и животот на романсиерот, драматургот, литератот и публицист Коле Чашуле.

 

Со ова дело вработените во градската библиотека всушност на некој начин ја збогатуваат и роднокрајната литература, бидејќи Чашуле е роден во Прилеп, овде го завршил основното образование. Тој е истакнат учесник во НОБ и член на партизанската единица којашто ја нападнала полициската станица во Прилеп на 11 Октомври 1941 година. Чашуле почина во Скопје 2009 година, но зад себе остави трајни споменици во општествениот и културен живот во државата.

 

 

Оттука овој труд на градската библиотека има уште поголемо значење. Содржи 510 содржини коишто се собирани минатата година од печатените медиуми, дневни, месечни и периодични весници и списанија. Сè до кое што успеале да дојдат вработените во оваа институција го собрале и систематизирале во ова дело. Најзначаен е придонесот на Каролина Крстеска ангажирана како составувач, уредник и редактор на делото.

 

 

Библиографијата излезе од печат на крајот на минатата 2017 година и е достапна на сите граѓани, коишто покажуваат интерес да дојдат до точна информација, што ќе им служи како водич во натамошните истражувања, посветени на делото и животот на нашиот сограѓанин Чашуле.

 

 

 

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи