„Состојби“ од Александар Станкоски во петок во ликовната галерија од ЦК„Марко Цепенков“

На 13 септември, петок 2019 година, во 19.30 часот во ликовната галерија од ЦК„Марко Цепенков“ ќе биде отворена изложба на дела од Александар Станкоски.

 

Александар Станкоски

 „СОСТОЈБИ“

 

Отсекогаш сум гледал на уметноста како на бескраен духовен простор со огромни интерактивни капацитети. Тоа, од оваа манифестација на вселенската мудрост создава творби низ личноста на уметникот, кој посредува помеѓу духовното и материјалното, имагинативното и конкретното. Уметничкото творештво е трансформација на невидливата потенција во видливите креации. Сето ова создава чудесни патувања низ можностите и очекувањата, ораничувањата и идеалот. Некои уметници, па дури и уметнички дела, се вообличуваат низ тешки маки и страданија, додека други, низ забава и игра, подобна на детската. Сето ова искуство е комбинација на овие два аспекта, агонија и екстаза, болка и задоволство, заедништво и изолација и, конечно, непоимливата генеза на состојбите на свеста. Затоа уметничкото творештво е во непрестаен дијалог со духот на времето, со смислата на минатото, иднината и идентитетот, со животот сам.

 

Б и о г р а ф и ј а

 

Александар Станкоски

1959    роден во Кичево, Македонија

1985    дипломирал на Факултетот за ликовни уметности во Скопје

при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ -Скопје

1988 студиски престој во Њујорк, Чикаго и Сан Франциско

Живее и работи во Скопје како самостоен уметник.

 

ИЗБОР НА САМОСТОЈНИ ИЗЛОЖБИ

 

2018  –  Пет минути пред падот, Дом на културата „Илинден“, Демир Хисар град на културата, 2018, Демир Хисар

2017  –  Театар, Младински културен центар, Скопје

Пет минути пред падот, Порта Македонија, Скопје

Cukiernia Europa, Galeria Miejska, Вроцлав

2016  –  Акт, анимиран филм, премира, Арт кино „Фросина“, Скопје

            Акт, анимиран филм, Кинотека на Македонија, Скопје

Aкт, Анимакс Скопје Фест, Скопје

Акт, Факултет за ликовни уметности во Скопје, УКИМ, Скопје

2015  –  Човек, простор, симбол, Младински културен центар, Скопје

Древности, Дом на културата „Марко Цепенков“, Прилеп

2013  –  Ретроспектива, Музеј на современата уметност, Скопје

             Кич, да!?/Сте или не?, Ликовна галерија, Куманово;  Центар за култура – Битола, Битола;  Уметничка галерија, Куманово;  Уметничка галерија, Кавадарци;  Дом на културата „Марко Цепенков“, Прилеп

            Политика и поетика, културен центар– „Велестово“, Велестово;  хотел „Дрим“, Струга

2011  –  Нудизам, Национална галерија на Македонија, Скопје

2009  –  Jaвна вечера по повод „Тајната вечера“, „Галерија 7“, Скопје

           Забава, Национална галерија на Македонија, Мултимедијален центар „Мала станица“, Скопје

2008  –  Oтсуство на авторот, присуство на моделот, галеријаМЦ, Њујорк

Синергија (заедно со М. Галевски), ОГС, Музеј на град Скопје, Скопје

2007  –  Петолетка, Културно информативен центар, Скопје

           Magical Mystery Cure, DVD проекција, Арт кино „Фросина“, Скопје

2006  –  Самитот на шаманите, 9. Меѓународен скопски филмски фестивал, Скопје

Скарадности, Центар за современи уметности, Скопје

Слики, Македонска академија на науките и уметностите, Скопје

2005  –  Маклабас, видео проекција, Културен дом, Велес

            Пенетрација во ЕУ, Press to Exit -галерија, Скопје

Патешествијата на Пандалф Вулкански, културен центар „Точка“, Скопје

2004  –  Неидентификувано, Национаелн музеј, Велес

2002  –  Музеј на град Скопје, Скопје

1997  –  Музеј на град Скопје, Скопје

1994  –  Nightary, видео проекција 124 мин., (ко-автор Ж.Вангели), Музеј на современата уметност, Скопје

1991  –  Schoultke Galerie, Keлн

1989  –  Bank für Sozialwirtschaft, Keлн

1988  –  Hallway Gallery, Peninsula Museum of Art, Moнтереј=

1987  –  Kunst onder de toren, Бреда

1986  –  Галерија „Хронос“, Загреб

1985  –  Галерија „25.Мај“, Скопје

1984  –  Дом омладине „Будо Томовиќ“, Подгорица

1980  –  Дом на ЈНА, Скопје

 

 

ИЗБОР НА ГРУПНИ ИЗЛОЖБИ 

 

2019  –  Интеграција на идентитети, Национална галерија на Македонија, Мала станица, Скопје

            Интеграција на идентитети, Балабанова куќа, Пловдив

            За неа, Национална галерија на Македонија, Чифте-амам, СкопјеМозаик од бои, Изложба на уметнички дела на меѓународната ликовна колонија „Вевчански видувања“ 2018, НЛБ Галерија, Скопје

2018  –  Join the Dots / Unire le distanze, Imago Mundi – Luciano Benetton Collection, SalonedegliIncanti, Tрст

2017  – Лице в лице, Босански културен центар, Сараево

The Essence of Existence, National Gallery of Kosovo, Приштина

Религија и современа уметност, Национална галерија на Македонија, Мала станица, Скопје

2016  –  Изложба од Конкурсот на Министерството за култура на РМ за откуп на ликовни делаво 2015 г., Национална галерија на Македонија, Скопје

Есенција на егзистенцијата, Национална галерија на Македонија, Скојпе

The Essence of Existence, Народен музеј на Црна Гора, Црногорска галерија на уметноста „Миодраг Дадо Ѓуриќ“, Цетиње

Imago Mundi, Museo Toni Benetton, Тревизо

           Во чест на Св. Климент, Општина Илинден, Скопје

           Зеро-Зеро, група „Зеро“, мурал на надворешен ѕид на МКЦ, Скопје

2015  –  Изложба од Конкурсот на Министерството за култура на РМ за откуп на ликовни дела од 2014 г., Национална галерија на Македонија, Скопје

           The Essence of Existence – Macedonian Contemporary Art, Куќа за луѓе и уметност „Лауба“, Загреб

Ерос и Танатос, Бела ноќ, Музеј на град Скопје, Скопје

           Деветтата димензија, Народна универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“, Скопје

2014  –  Солидарноста – недовршен проект,постојана поставка на колекцијата на МСУ, Музеј на современата уметност, Скопје

            European Eclectic Affinities, Painting II (1980-2000), Frissiras Museum, Атина

            Tрансфигурирање, Чешки центар, Прага

2013  –  Уметникот и диктатурата / Бела ноќ, Национална галерија на Македонија, Чифте-амам, Скопје

2012  –  Скопје:  Врвна колекција на лични сеќавања 1960-2010, том 1, ’90-ти:  Македонска ликовнауметност 1990-2000:  ЕУФОРИЈА, Младински културен центар, Скопје

2011  –  Колектив ЗЕРО, Досие шлепер, 54. Меѓународно биенале во Венеција, Македонски павилјон, Венеција

             ЗЕРО – Работи на хартија, галерија МЦ, Њујорк

            ФРАГМЕНТИ – македонска ликовна сцена 1991-2011,Музеј на современата уметност, Скопје

2011  –  The Renaming Machine, Gallery Open Space, Виена

Gozo International Contemporary Arts Festival 2010, Гозо (Малта)

           Машина за преименување, интердисциплинарна публикација, Културен центар ЦК, Скопје

2009  –  АКТО_3, Галерија 7, Скопје

The Renaming Machine, Галерија Мирослава Краљевиќа, Загреб

Where to go?, Rotor Аssociation for СontemporaryАrt, Грац

2008  –  The New Force of Painting, Prolific Confrontations in Contemporary European Avant-Guarde, Frissiras Museum, Атина

CinedaysM,Музички филмски фестивал, Арт кино „Фросина“, Скопје

The Renaming Machine, НУБ „Св. Климент Охридски“, Скопје

2007  –  Super (H)eros, Национална галерија на Македонија, Мултимедијален центар „Мала Станица“, Скопје

АKTO_2, Фестивал за современи уметности, Битола

AKTO_2, Презентација, културен центар „Точка“, Скопје

MagicalMysteryCure, ДВД проекција, Арт кино „Фросина“, Скопје

2006  –  Континентален доручек, Музеј на современата уметност, Скопје

            На линија, Национална галерија на Македонија, Мултимедијален центар „Мала станица“, Скопје

Lost Highway, галерија „Press to Exit“, Скопје

Армитраж,културенцентар„Точка“, Скопје

Eastern Neighbours, Cultural Center Babel, Утрехт

Беланоќ, Музеј на град Скопје, Скопје

2005  –  Дијалози, Национална галерија на Македонија, Скопје

           Религија и уметност, галерија МЦ, Њујорк

           Антологија на македонско арт видео, Национална галерија на Македонија, Мултимедијален центар „Мала станица“, Скопје

           Културна офанзива Велес, работилница за стрип, Културен дом, Велесж

2004  –  Дијалози, UNESCO, Париз, Рим, Подгорица

           60. Години АСНОМ, Македонска акедемија на науките и уметностите, Скопје

2003  –  Blood & Honey, Kunst der Gegenwart, Sammlung Essl,Виена

            Концептуалниот дискурс во македонската ликовна уметност, Музеј на современата   уметност, Скопје

Алтернативе, филм и видео фестивал, Белград

2002  –  Auf der Suche nach Balkanien, Neue Galerie am Landesmusuem Joanneum, Грац

Големото врамување, Музеј на современата уметност, Скопје

East Art Map, Artforum in New Moment

            Skopje Rising, Contemporary Macedonian Experimental Video, ColectiffJeune Cinema, Cinema Clef, Париз

2001  –  Devenirs, National Gallery of Art, Tирана, The Kosovo Art Museum, Приштина,

City Art Museum, Љубљана, HDLU, Загреб, Chapelle de la Sorbonne, Париз

1999  –  Интернационален фестивал на филмска камера„Браќата Манаки“, Битола

Digitale Autonomie 99, Cinemathek Koeln, Museum Ludwig, Keлн

Aspekte, Positionen, 50 Jahre Kunst aus Mitteleuropa 1949-1999,

Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien, Виена

Будимпешта, Museum of Contemporary Art – Ludwig Museum Budapest

Барцелона, FondacionMiro

Саутхемптон, Hansard Gallery/City Gallery

1998  –  Нова македонска фотографија, Уметничка галерија, Битола;  Уметничка галерија, Куманово

Permanent Instability, National Gallery, Тирана

1997  –  Desire Machines, Yildiz University, Истанбул

1996 –  Der Blick ins Freie, Deutsches Filmmuseum, Франкфурт/М.

1995 –  9 ½:  Нова македонска уметност, Музеј на современата уметност, Скопје

1994 –  Project for Europe, N.D.Marquardt Gallery, Kulturby, Копенхаген

1993 –  Кокино, видео проекција, 93 мин., кино „Манаки“

1994  –  Биенале Цетиње, Цетиње

             EuropeRediscovered, 96 FerryKronborgandTurbienhall, Копенхаген

1992  –  World Wide Video Festival Den Haag, ДенХаг

1991  –  Burning of Maya, KunstmesseKоеln, Келн

Art Еnemies, Am Schlachthof, Келн

1990  –  Standpunkt: Mazedonien, Ignis – Osteuropaеisches Kultur- und Bildungszentrum, Келн

           ЗероШакти, МузејнаМакедонија, Скопје

1988 –  Anthology of Yugoslav Video-Art, Art in Space, Њујорк

Rebirthing, Am Schlachthof, Келн

1987  –  1.Биенале на млади, Музеј на современата уметност, Скопје

1986  –  80-ите години во македонската ликовна уметност, Музеј на Македонија, Скопје

1985  –  Експресија, гест, акција, Музеј на Македонија, Скопје

 

 

ВИДЕОГРАФИЈА

 

2011   –  Shri Charshi,видео, 60 мин.

2007   –  Magic Mistery Cure, музички документарен филм, ДВ, 80 мин.

2006   –  Transversallah, музички спот за бендот „La Colonie Volvox“, 4:30 мин.

2004   –  Сликарот, краток анимиран филм, видео, 12 мин.

             Портрет, краток игран филм, видео, 20 мин.

Trip to Nowhere, краток анимиран филм, видео, 14 мин.

Late TV Show, краток игран филм, видео, 12 мин.

            Тишина, музички спот за бендот Д.Н.О., 4 мин.

            Јас и ти, музички спот за Д.Н.О., 4 мин.

2003   –  Борба, музички спот за Д.Н.О., 3 мин.

2002   –  Кога – тогаш, музички спот за Д.Н.О., 4:20 мин.

Огледало, музички спот за Д.Н.О., 4:30 мин.

              Sweet Love, музички спот за Д.Н.О., 3:80 мин.

2001   –  Одиме до крај, музички спот за Д.Н.О., 4:30 мин.

1998   –  Gehirn und Schwanz, видео, 1 мин.

1997  –  Гази Баба, музички спот за филмот „Маклабас“, видео, 3:30

              Дрисла, музички спот за филмот „Маклабас“, видео, 4:30

1996  –  Adolf Hitler, Basketball and Harm Reduction, видео, 3:30 мин.

1994  –  Nightary, video, 124 min, (заедносо Ж.Вангели)

1992  –  Кокино,видео, 93 мин. (заедносо Д. Абјаниќ и З. Трајковски)

1987  –  Closeness,видео, 6:40 мин. (заедно со Х.Поп-Дучев и З. Трајковски)

 

ФИЛМОГРАФИЈА 

 

2016  –  Акт, анимиран филм, 14 мин., ДВ

2004  –  Самитот на шаманите, анимиран игран филм, DigitalBeta, 75 мин.

1997  –  Маклабас, игран филм, BetacamSP – трансфер на 35 мм филмска лента, 120 мин.

 

СТРИП

 

2014  –  Малцинствата на реалноста, стрип, издавач:  Експертиза-Д,  212 стр. 2014

2010  –  Муфте, стрип, 350 стр. самиздат

              Гратис, стрип, 320 стр., самиздат

2004  –  Забава и останати прикаски, 220 страни

1998-02  –  Малцинствата на реалноста, 200 страни, издавач:  ДЛУВ Велес

1997  –  Неидентификувано, 130 страни, самиздат, 10 примерока

1989-94  –  Лабрис, 800 страни, издавач „Темплум“ (Лифт), текст: Никола Гелевски

 

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ

 

2018   –  Виртуелен уметник, 225 стр., издавач:  Обликовна, Скопје

Ноева карма, сценарио, стрип албум, 120 стр., издавач:  Обликовна, Скопје

2017  –  Политика и поетика, уметничка книга, 200 стр., англиски/македонски, текст: Конча Пирковска, издавач: Обликовна, Скопје

             Мојата македонска приказна, Ацо Станкоски, едиција: „Мацедонише цуштенде“, издавач: „Ѓурѓа“, Скопје

2014   –  М.А.З.Г.И., збирка на раскази, издавач:  Експертиза-Д, 206 стр., 2014

2013  –  Три текста и цртежи во научната публикација „7. СВ. КЛИМЕНТОВИ НАУЧНИ СРЕДБИ“:   „Св. Климент како конститутивен потенцијал“, „Св. Климент во народот“ и „Св. Климент во уметноста“, издавач: Народна универзитетска библиотека, Скопје

Александар Станкоски, Монографија, текст, мак./англ. Д-р Владимир Величковски, издавач:  Експертиза-Д, Скопје

2012  –  Епигонија / Епифанија, збирка на есеи и цртежи, издавач:  Експертиза-Д, 160 стр.

2011  –  Акт, 2 стр. текст, 550 репродукции на цртежи и слики, самиздат

Жена-пејзаж, 220 стр., (100 стр. поезија, 100 стр. репродукции), самиздат

2010  –  Виртуелен уметник, збирка на есеи и илустрации, 225 стр., самиздат

            М.А.З.Г.И., збирка на есеи и илустрации, 325 стр., самиздат

 

ПЕРФОРМАНСИ

 

2006  –  5кг семки (во рамки на изложбата Континентален доручек, Музеј на современата уметност, Скопје)

Екопатрола, Lost Highway, галерија „Press to Exit“, Скопје

2005  –  Пенетрацијаво ЕУ,галерија „Press to Exit“, Скопје

1991  –  Burning of Maya, Tanzbrunnen, Kunstmesse, (заедносоNimalMendis и 20 другиуметници;  видео: Fritz Tefess), Келн

Burning of Maya, Galеrieam Schlahthof, (заедносоNimalMendis, Nigel Knoblaut, Anna Puff, Reinhardt Mundt, PietroPellini;видео: Fritz Tefess), Келн

1990  –  Културно информативен центар (заедно со З.Трајковски и М.Десовски), Скопје

BurningofMaya, GalerieamSchlachthof, (заедно со NimalMendis, NigelKnoblaut, AnnaPuff), Келн

1986  –  Јавно сликање со групата ЗЕРО, Штип

Јавно сликање со групата ЗЕРО, Галерија 7, Скопје

1985  –  Експресија, гест, акција, Музеј на Македонија, Скопје

1983  –  Без наслов (заедно со Милчо Манчевски), галерија „25 Мај“, Скопје

Како да му се објаснат сликите на мртов зајак, галерија „25 Мај“, Скопјеќ

 

ЈАВНИ КОЛЕКЦИИ

 

НУ Музеј на современата уметност, Скопје

НУ Национална галерија на Македонија, Скопје

НУ Музеј на македонската борба за државност и самостојност, Скопје

НУ Македонски народен театар, Скопје

Museum of Contemporary Art, Sammlung Essl, Виена

Frissiras Museum, Атина

Monterey Museum of Art, Монтереј, Калифорнија

Luciano Benetton Collection, Тревизо

Schultke Gallery, Kелн

CentarAndrè Malraux, Сараево

Shashoua Collection, Лондон

 

 

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст, фотографија и видео, без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.