Германските компании воведуваат скратено работно време

Скратено работно време е се повеќе присутно во германските компании во индустрискиот сектор, според студијата на економскиот институт Ифо од Минхен.

 

„Во производниот сектор, 5,5 проценти од компаниите веќе воведоа работа со скратено работно време, во споредба со само 3,8 проценти во јуни“, се вели во соопштението на Ифо доставено до Танјуг.

 

Работата со скратено работно време во германската индустрија во моментов е концентрирана во седум сектори, според истражувањето на Ифо.

 

Во текстилната индустрија се воведоа работни места со скратено работно време во 20 проценти од компаниите, а потоа следуваат компании за производство на електрична опрема (11 проценти), компании за производство и преработка на метали (10 проценти) и компании за производи од метал (девет проценти).

 

Кај автомобилската индустрија, ова е седум проценти и шест проценти кај компаниите за производство на хартија и картон.

 

Многу компании веќе ги користеле таканаречените “kurzarbeit” за време на рецесијата во 2008 и 2009 година. За време на тој период на ниско искористување на производниот капацитет, компаниите барале од владата на работниците да им се исплати надоместок за намалени плати со цел да се зачуваат работните места.

 

 

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст, фотографија и видео, без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.