Венеција се состои од повеќе од 100 острови во рамките на лагуна. Проект за заштита на градот од висока плима, вреден неколку милијарди евра, е дизајниран уште во 1984, изградбата почна пред 16 години, но сѐ уште не е довршен. Планирано е тој да биде пуштен во употреба до крајот на 2021.