Изложбата „Геолошки пресек“ од Давид Атанасоски во петок во Цепенков

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

На 15 ноември 2019, петок во 19.00 часот во влезното фоаје на ЦК „Марко Цепенков“ ќе биде отворена изложбата „Геолошки пресек“ од уметникот Давид Атанасоски од Прилеп.

 

Оваа монументална скулптура , изработена за манифестацијата Нов културен бран, е составена од два дела чија симболика го објаснува насловот „Геолошки пресек”.

 

Уметниот Давид Атанасоски за скулптурата

 

Моја главна цел е преку една ликовна интерпретација на геолошките деградации на земјината кора да го моделирам моето уметничко дело користеќи секундарни материјали, во овој случај дрвени штици и хартија.   Употребата на овие репродуктивни материјали индиректно се поврзува со идејата за интеграција и имплементација на еколошките, економските и општествените тенденции во глобалниот биолошки екосистем.

 

Ваквата комбинација на материјали е позната низ градежништвото  како: оплати и клепиња кои се користат за шаловање на бетонските конструкции  на објектите.  Штиците и хартијата ги земам како основен материјал за градење на една скулптура која на симболичен начин се поврзува со геолошките процеси на наслојување и градење на земјата.

 

Скулптурата е со димензи 300 х 180 х 60 cm. што и дава монументален карактер. Составена од две накршени форми кои ќе образуваат еден цик цак мотив. Секоја од формите дополнително ќе образува серија на линии и структури кои ѝ даваат дополнителна сигурност и динамика на скулптурата.

 

Тектонските  пореметувања и  другите феномени во природата на овие наслојки  кои сами по себе образуваат одредена структура од  комбинација на линии и форми создаваат една  серија на цртежи со  цик цак мотиви. Овие градежни материјали ќе укажуваат на процесот со кој се создава или се гради ликовната творба која се поврзува со градењето во природата и наслојувањето на почвата во геолошките пресеци. Низ математика, геометрија и естетика сакам да се обидам во сублимирана форма да ја прикажам големата слика околу овој мотив. Слоевитата обработка на оваа конструктивистичка скулптура изградена од градежен материјал ќе го доловат овој мотив и ќе ја  нагласат линијата,  формата и ритамот. Распоредувајќи ги хоризонтално, вертикално и дијагонално во просторот  ритмички се повторуваат и прават силно нагласена динамика, која во голема мера зависи од распоредот на материјалот, бојата , формите, движењето и рамнотежата на композицијата.

 

CV

Давид Атанасоски

роден во Прилеп 1995 година.

Во 2018 година завршува факултет за ликовни уметности во Скопје, отсек вајарство со конзервација и реставрација.

 

САМОСТОЈНИ ИЗЛОЖБИ:

2015 – Скопје, Проект за урбана скулптура во простор, спонзорирана од Цементарница УСЈЕ.

2019 – Прилеп, Пејзажни знаци, Ликовен салон Марко Цепенков

2019 – Прилеп, Геолошки пресек , Нов културен бран

 

ГРУПНИ ИЗЛОЖБИ :   

2016   – Прилеп, Годишна изложба на ДЛУП, Галерија при домот на културата

2017    – Скопје, SIAB VIII Студентско интернационално арт биенале,              Галерија ФЛУ

– Прилеп, Art Without borders Macedonian encounter, Галерија Борко   Лазески

2018   – Скопје, Тема:НЕ, НУ Музеј на Македонија.

– Прилеп, Интернационален скулпторски симпозиум “Мермер„

Прилеп, Годишна изложба на ДЛУП, Галерија при домот на културата

-Прилеп, Нови медиуми, Галерија Аче

2019    New York, Personal ldentity Matter, Gallery MC

             –Куманово, Биенална изложба, Скулптури на новото време, Дом на       културата

– South Korea, Geumgang Nature Art Biennale, Cube 12x12x12+natur

 

 

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи