Аџиоска: Извештајот од анализата на асфалтот на игралиштето во ООУ „Рампо Левката“ ќе покаже што ќе превземеме за да се заштити интересот на училиштето

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

„Со цел подобрување на условите за следење на наставните активности, ООУ „Рампо Левката“ во соработка со Општина Прилеп изработија проект за реконструкција на отворено спортско игралиште во нашето училиште“, истакна на денешната прес конференција Менка Аџиоска, директор на ООУ „Рампо Левката“, по обвинувањата на опозицијата дека на новото иигралиште во училиштето од асфалтот има започнато да расте трева.

 

Прес конференцијата ја пренесуваме во целост.

 

„После спроведената тендерска постапка, за изведувач беше избрано Друштвото за изградба, производство, трговија и услуги БРИКС ИНЖЕНЕРИНГ увоз-извоз ДООЕЛ Прилеп, со одговорно лице Влатко Ингилизов.

 

Проектот, чија вкупна вредност изнесуваше 2.440.287 денари, опфаќаше изведба на следните работи: припремни, земјени, бетонски и асфалтирачки, молерофарбарски, потоа набавка, транспорт и монтажа на кошаркарски столб, изработка, транспорт и монтажа на метална клупа без наслон, како и набавка транспорт и монтажа на пластифицирано плетиво, односно мрежа.

 

Согласно потпишаниот договор, изведувачот БРИКС ИНЖЕНЕРИНГ беше должен да ги изврши работите во рок од 30 работни дена, а во случај на доцнење или неисполнување на услугата договорниот орган – ООУ „Рампо Левката“ има право на надомест на штета и договорна казна, која изведувачот на работите е должен да ја надомести.

 

После извршениот увид во градежните работи, Комисијата од ООУ „Рампо Левката“ констатираше недостатоци, односно појава на трева помеѓу асфалтот, заради што до надзорот на работите ЈП за ПУП испрати приговор.

 

За утврдување на фактичката состојба на изведените работи, повикана е овластената фирма ГЕО КОНТРОЛ од Скопје, чии претставници зеле примероци, таканаречени кернови, од кои ќе се утврди квалитетот и дебелината на поставениот асфалт.

 

Она што во овој момент сакам да го потенцирам е дека спортското игралиште нема завршна ситуација, односно не е извршен технички прием и не му е предадено на училиштето.

 

Очекуваме, деновиве да стигне извештајот од извршената анализа на поставениот асфалт, после што ќе ги преземеме сите неопходни законски чекори за да го заштитиме интересот на училиштето.

 

Нема да дозволиме никој да ги злоупотреби парите на граѓаните на општина Прилеп, а кои во конкретниот случај се наменети за овозможување на квалитетни услови за спорт на нашите ученици.

 

Фирмата изведувач, БРИКС ИНЖЕНЕРИНГ, која е една од фирмите на семејството Ингилизови, блиски на ВМРО-ДПМНЕ, ќе ги сноси сите последици за несовесното и нестручно изведување на спортскиот терен во ООУ „Рампо Левката“, истакна Аџиоска.

 

 

 

 

 

 

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Нови атрактивни профили за учебната 2021/2022 во СОУ „Ристе Ристески-Ричко“

Play Video

Профили за уписи во I ( прва ) година во СОУ „Орде Чопела“ - Прилеп

Play Video