Како неспособните носат неподобни закони и ги онеспособуваат способните во Македонија!

 

 

Бидејќи почитувам факти…

 

Без разлика колку и да е горчлива вистината…

 

Секогаш, ја претпочитам неа – вистината.

 

Така што ќе започнам со следниот факт…

 

Заврши наставната година (рако)водена по новите закони за основно образование и наставници и стручни соработници.

 

Закони, кои што минатата година беа предложени од страна на актуелниот министер, а потоа беа изгласани и од мнозинството во собранието на Република Македонија.

 

… без анализа на состојбите.

 

… без стручна и научна расправа.

 

Сегашната власт случајно или (не)намерно, донесе закони кои се ПРЕПОЛНИ со аномалии.

 

– Донесоа закони кои што предизвикаа доста реакции од страна на професорите од Институтот за специјална едукација и рехабилитација (дефектологија) при Филозофскиот факултет – Скопје.

 

Важно е да се знае дека тие се најстручни во областа на инклузија на децата со посебни образовни потреби, а притоа воопшо не беа вклучени во подготвувањето на истиот.

 

– Донесоа закони, а притоа воопшто не се консултираа со професорите од Институтот за педагогија, кои се најстручен кадар во областа на образованието.

 

– Донесоа закони без да употребат дел од забелешките и предлозите од Народниот правобранител кои се однесуваат на инклузивниот тим, личните и образовни асистенти.

 

И за крај…

 

– Донесоа закони без да се консултираат со голем број наставници и стручни соработници.   Закони кои што во ниту еден свој член не ги штитат од дискриминација сопствените вработени.

 

Тоа е НАВИСТИНА многу ниско и навредливо од страна на еден министер и неговото ресорно министерство.

 

Еве само еден мал дел од многуте пропусти во донесениот закон за работното време на носителите на дејноста во основното образование – т.е. наставниците.

 

Повеќе прочитајте ТУКА.

 

Колумна на Гоце Бумбароски, наставник

 

 

 

 

 

 

 

 

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи