Официјална програма на 7-миот планински настан „Тура преку Слива-2020“

Оваа година на 5 и 6 септември, по 7-ми пат, ќе се одржи планинскиот настан „Тура преку Слива-2020“.

 

 

Ова ќе биде официјалната програма, која во зависност од условите со корона вирусот може да претрпи и одредени измени.

 

 

05.09.2020 – Сабота

 

15:00 часот

Пристигање и почнување со разместување на локации со дистанца за учесниците кои ќе пристигнат во кампот во кругот на селската црква и во околината на селото Штавица и нивна регистрација (потпишување на изјава за самостојно учество и други процедури предвидени од организаторот).

 

18:00 часот

Велосипедска прошетка кон село Чумово без поголемо групирање. Посета во помали групи од максимум 5 луѓе на знаменитостите во селото како што се археолошкото наоѓалиште и праисториско светилиште „Палатица” и Антропоморфната Стела во атарот на селото.

 

Поради настанатата ситуација со Корона вирусот во вечерните часови нема да има организирана забавна програма.

 

 

06.09.2020 – Недела

 

09:15 – 09:30 часот

Старт на учесниците во планинарење до Врв Веслец 1322 м.н.в.

 

Тргнувањето ќе биде во согласност со критериумите за КОВИД-19, во групи од максимум 5 учесници на секоја минута.

 

09:45-10:00 часот

Старт на рекреативната велосипедска тура.

 

Тргнувањето ќе биде во согласност со критериумите за КОВИД-19, во групи од максимум 5 учесници на секоја минута. Првата пауза, во согласност со критериумите за КОВИД-19, ќе биде во с. Бонче, со краток одмор без групирање. Втората пауза, во согласност со критериумите за КОВИД-19, ќе биде кај Кралската гробница „Старо Бонче“ исто со кратка посета во групи не поголеми од 5 учесници. Трета пауза, согласност со критериумите за КОВИД-19, ќе биде во с. Подмол.

 

16:00-17:00 часот

Крај на турата со обезбеден ручек од организаторот во кругот на Црквата „Рождество на Пресвета Богородица“ во село Штавица.

 

18:00 часот

Официјален крај на настанот.

 

„Стартот на предвидените настани ќе биде контролиран од лицата од организација и ќе може да се учествува исклучително со заштитни маски обезбедени од страна на организаторот. На местата предвидени за пауза ќе бидат поставени канти за ѓубре и средства за дезинфекција, учесниците често и континуирано ќе бидат предупредувани да се грижат за чиста еко средина и редовно да ги користат средствата за дезинфекција. Доколку во периодот што е предвиден за одржување на настанот се објави било каква забрана за собир и движење, истиот ќе биде откажан и преместен за првиот викенд во септември 2021 година“, истакна за Инфо Компас, Душко Димкоски, организатор на „Тура преку Слива-2020.

 

 

 

 

 

 

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст, фотографија и видео, без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.