Светски ден на музеите – храмови и светилишта на музите

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print


Музеите ширум светот го одбележуваат 18 Мај, Светскиот ден на музеите.

„Музеј” е од старогрчката именка Μουσεῖον (Mouseîon) – „храм, светилиште, престојувалиште или дом на музите”, „место каде што се практикуваат уметностите и науките кои се под закрила на музите”.

Μουσεῖον е од именката „муза” (Μοῦσα). Во антиката музите биле заштитнички на уметноста и науката и биле девет на број: Клио – муза на историјата, Мелпомена – на трагедијата, Терпсихора – на танцот, Талија – на комедијата, Евтерпа – на лирската поезија, Ерато – на љубовната поезија, Уранија – на астрономијата, Полихимнија – на химните и Калиопа на епската поезија.

Најпознатиот μουσεῖον во антиката е оној во Александрија, основан од Птолемеј I Сотер или Птолемеј II Филаделф во IV/III век ст.е. Александрискиот мουσεῖον во епохата на хеленизмот, а и по неа, бил главен културен и научен центар, место каде што се вршеле разновидни истражувања од областа на сите науки кои цутеле во тоа време: филологија, математика, философија, астрономија, медицина итн. Во Александрискиот мουσεῖον се наоѓала и прочуената Александриска библиотека.

Од именката Μοῦσα („муза”) е изведен и зборот „музика”, кој буквално значи „оние нешта кои се однесуваат или кои им припаѓаат на музите“.

Нови атрактивни профили за учебната 2021/2022 во СОУ „Ристе Ристески-Ричко“

Профили за уписи во I ( прва ) година во СОУ „Орде Чопела“ - Прилеп

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Нови атрактивни профили за учебната 2021/2022 во СОУ „Ристе Ристески-Ричко“

Play Video

Профили за уписи во I ( прва ) година во СОУ „Орде Чопела“ - Прилеп

Play Video