Стоп на детскиот труд

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print


Детскиот труд сфатен како експлоатација, му штети на физичкиот и менталниот развој на децата. Во многу наврати тие се експлоатирани од мафии, најсериозни случаи се оние што вклучуваат сексуална експлоатација или ситуации на блиско ропство. Во светот се развиваат активности за да се обиде да го намали бројот на деца кои се принудени да работат поради различни околности. Најновите податоци покажуваат дека сè уште има околу 150 милиони деца на возраст од 5 до 14 години кои работат, со посебна инциденца во Азија, Африка и Латинска Америка. Детскиот труд, сфатен како експлоатација, сè уште влијае на голем број деца на целата планета. Неговите ефекти се поразителни, не само за едноставниот факт на кражба на детството на погодените, туку и за последиците врз физичкото и менталното здравје.

Причините за детски труд ја надминуваат сиромаштијата, иако ова е меѓу најважните. Во одредени делови на светот постојат и културни фактори кои го објаснуваат феноменот. На ова мора да се додаде нееднаквоста меѓу половите, недостатокот на пристап до образование, несовесните политики на државите и други околности што предизвикуваат момчињата и девојчињата да бидат принудени да работат од најрано детство. Сиромаштијата во домаќинствата е една од главните причини за детски труд. Всушност, огромното мнозинство на работни деца доаѓаат од семејства со приходи далеку под границата на сиромаштија.

Поради оваа причина, децата треба да дадат плата во куќата за да преживеат. Исто така, постојат околности дека во одредени земји на децата може да им биде полесно да најдат работа отколку на нивните родители. Платите се пониски, тие нема да бараат работнички права и ќе ги извршуваат сите задачи што се бараат од нив. Сиромаштијата не е само причина за детски труд, туку и се враќа за да стане последица. Малите се принудени да го напуштат училиштето, не можејќи да ја стекнат потребната обука за да се квалификуваат за подобри позиции во иднина. На овој начин, веројатно е дека кога ќе формирате свое семејство, ситуациите ќе се повторат.

Самата дефиниција за „детство“ варира во зависност од тоа каде сте родени во светот. Во руралните африкански или азиски области, се смета дека е нормално децата под десет години да започнат да се здобиваат со однесување кај возрасните, како што се брак или работа. Доколку на овие социјални верувања се приклучи и ситуацијата на сиромаштија, се подразбира дека сите членови на семејството мора да соработуваат за опстанок, вклучително и најмалите. Исто така, постојат чести оправдувања, како што е тоа што работата ги тера децата да стекнуваат вредности како што се одговорност и жртва. Во одредени средини, се цени дури и повеќе од самото образование, кое е ограничено на учење за пишување и читање.

Останатото учење се смета за бескорисно, бидејќи овие роднини не веруваат дека имаат перспективи освен да се посветат на својата традиционална активност, било да е тоа земјоделство, риболов и други слични активности. Конечно, некои родители се дури и сомнителни дека нивните синови и, особено ќерките, одат во образовни центри, тие сметаат дека образованието ќе ги оддели од нивните традиционални убедувања, ќе ги направи побунтовни против правилата на куќата и пред сопствениот авторитет.

Дискриминацијата врз основа на пол, раса или социјални групи е уште еден фактор на ризик за децата. Овие ситуации ја отежнуваат нивната интеграција во образованието и, во случај на возрасни, на пазарот на трудот. На крајот, тоа е уште еден притисок кон детскиот труд. Последиците врз здравјето на децата кои работат не се само физички. На ментално ниво, тие исто така страдаат од негативни ефекти, почнувајќи од потребата за предвремено созревање и не можат да развиваат активности типични за детството.

На крајот, ова предизвикува на среден и долг рок, засегнатите да имаат мала самодоверба, проблеми со социјална адаптација и траума. Многу пати, тие запаѓаат во зависност од дрога и алкохол. Оние кои најмногу загрижуваат се трговија со деца, сексуална експлоатација, ропство на долг или задолжително регрутирање во вооружен конфликт или трговија со дрога.

пишува: Здружение Достоинствен Работник

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи