Природниот прираст негативен, во првиот квартал бројот на родени намален за 7%

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print


Бројот на живородени деца во првото тримесечје од оваа година во споредба со истиот период лани бележи намалување од 7 %, а во истиот квартал бројот на починати лица има зголемување од 35,8 %. Податоците на Државниот завод за статитстика регистрираат дека во овој период се починати 21 доенче.

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на живородените деца во првото тримесечје од 2021 година изнесува 3 896. Бројот на починати лица е 6 925, а од нив 21 се умрени доенчиња.

Природниот прираст е негативен и  изнесува – 3 029, што значи бројот на живородените деца е помал од бројот на умрените лица.

Нови атрактивни профили за учебната 2021/2022 во СОУ „Ристе Ристески-Ричко“

Профили за уписи во I ( прва ) година во СОУ „Орде Чопела“ - Прилеп

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Нови атрактивни профили за учебната 2021/2022 во СОУ „Ристе Ристески-Ричко“

Play Video

Профили за уписи во I ( прва ) година во СОУ „Орде Чопела“ - Прилеп

Play Video