Намален бројот на склучени бракови во 2020 година за 25 %

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print


Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на склучените бракови во 2020 година, во споредба со претходната година, е намален за 25.6 % и изнесува 10 278.

Најмногу бракови, 1 423 или 13.8 %, се склучени во месец август, а најмалку во месец  април, 162 или 1.6 %.

Најчесто е стапувањето во прв брак со учество од 94.1 % за жените и 92.8 % за мажите.

Во втор брак со учество од 6.5 % и трет брак со учество од 0.6 %, во вкупниот број склучени бракови, почесто стапуваат мажите.

Во 2020 година, најголем број бракови, 3 380 или 32.9 %, кај жените се случиле во старосната група од 20 до 24 години, додека кај  мажите се случиле 3 780 бракови или 36.8 % во старосната група од 25 до 29 години.

Просечната возраст при склучувањето прв брак е 27 години за невестата и 29.7 години за младоженецот.

Намалување лани се бележи и кај разводите од 21.2 % во споредба со 2019 година. Вкупно се регистрирани 1 569 разводи. Најмалку бракови 29 или 1.8 % се разведени во месец мај, а најмногу 199 или 12.7 %, во јули.

Според возраста, најголем број разводи се случиле во старосната група од 35 до 39 години, и тоа 278 или 17.7 % кај жените и 262 или 27.7 % кај мажите.

Според траењето на баракот, најмногу разводи, 324 или 20.7 %, се случиле од 5 до 9 години по склучувањето на бракот.

Профили за уписи во I ( прва ) година во СОУ „Орде Чопела“ - Прилеп

Нови атрактивни профили за учебната 2021/2022 во СОУ „Ристе Ристески-Ричко“

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Нови атрактивни профили за учебната 2021/2022 во СОУ „Ристе Ристески-Ричко“

Play Video

Профили за уписи во I ( прва ) година во СОУ „Орде Чопела“ - Прилеп

Play Video