На УКИМ има 10.678 места за нови студенти

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print


На факултетите на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, во прва година додипломски студии во учебната 2021/2022 година се слободни вкупно 10.678 места.

Според Конкурсот што го објави УКИМ, во квотата редовни, кои се финансираат од буџетот на државата, има места за 5.247 студенти и тие ќе плаќаат школарина од 200 евра.

За редовни кои ќе ги кофинансираат студиите има 4.366 слободни места, а 1.065 се слободни за вонредни студенти. Надоместот за студиите во овие две категории е 400 евра.

Првиот рок за пријавување на кандидатите кои се рангираат само според успехот во средното образование е 31 август и 1 септември, а на оние кои се рангираат според успехот од средно и според проверка на знаења и умеења е на 26 и 27 август. Вториот рок за пријавување е 16 и 17 септември, а третиот на 28 септември.

Конкурсот на УКИМ содржи информации за бодирањето од успехот во средно образование и од државната матура, критериумите за упис и за потребните документи за пријавување и запишување на кандидатите.

Профили за уписи во I ( прва ) година во СОУ „Орде Чопела“ - Прилеп

Нови атрактивни профили за учебната 2021/2022 во СОУ „Ристе Ристески-Ричко“

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Нови атрактивни профили за учебната 2021/2022 во СОУ „Ристе Ристески-Ричко“

Play Video

Профили за уписи во I ( прва ) година во СОУ „Орде Чопела“ - Прилеп

Play Video