Цените на храната на глобално ниво со најголем скок во последните 10 години

Facebook
Twitter
Email
Print


Според Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО), вВо мај, глобалните цени на храната скокнаа на највисоко ниво во скоро една деценија, зголемувајќи се за 40 % во однос на претходната година.

Индексот на цените на храната на ФАО се зголемува 12 месеци по ред за да го достигне највисокото ниво од септември 2011-та година, водени од поголемите трошоци за растителни масла, шеќер и житни култури.

Цените се зголемија за 4,8% во споредба со април, најбрз раст на месечно ниво од октомври 2010-та година, и за скоро 40% во споредба со мај 2020-та година.

Наглиот пораст на цените на храната е последица на ковид-19 пандемијата, економската криза која произлезе од неа, како и деценискиот проблем со безбедноста на храната која е нарушена од климатските промени.

ФАО ги следи цените на различните видови храна, вклучувајќи житни култури, маслодајно семе, млечни производи, месо и шеќери.

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи