Трошоците за живот во мај 2021 пораснаа за 3 %

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print


Според податоците на Државниот завод за статистика (ДЗС), индексот на трошоците на животот во мај 2021 година, во однос на претходниот месец, изнесува 100.7, а индексот на цените на мало изнесува 100.6.

Индексот на трошоците на животот во мај 2021 година, во однос на мај 2020 година, бележи зголемување од 3.0 %, а индексот на цените на мало бележи зголемување од 3.9 %.

Пораст на индексите на трошоците на животот во мај 2021 година, во споредба со претходниот месец, е забележан кај свежиот и разладениот зеленчук, освен компирите и другите коренести плодови за 9.1 %, свежото и разладеното овошје за 4.1 %, маслото и маснотиите за 2.1 %, минералната вода, газираните пијалаци, соковите од овошје и зеленчук за 0.4 % и месото за 0.3 %.

Во мај, исто така, пораст на индексите на трошоците на животот, е забележан и кај течните горива за домаќинствата за 12.4 %, парамедицинските услуги за 5.5 %, обувките за 3.3 %, информатичката опрема за обработка на податоците за 2.8 %, горивата и мазивата за сопствените превозни средства за 1.6 %, медиумите за снимање за 0.8 %, опремата за спорт, кампирање и рекреација на отворено за 0.6 %, медицинските услуги, стоматолошките услуги за 0.5 %, материјалите за одржување и поправки за живеалиштето, градините, растенијата и цвеќињата за 0.4 %, фризерските салони и центрите за разубавување за 0.3 %, малите алатки и останатите додатоци, фармацевтските производи, другите медицински производи, патниот патнички транспорт, накитот, часовниците и рачните часовници за 0.2 %.

Намалување на индексите на трошоците на животот во мај 2021 година, во споредба со претходниот месец, е забележано кај шеќерот, џемот, медот, чоколадата и кондиторските производи, прехранбените производи, неспоменати на друго место за 0.3 %.

Исто така, намалување на индексите на трошоците на животот е забележано и кај гасот за домаќинствата за 3.0 %, моторните возила за 1.5 %, велосипедите за 0.5 %, фотографската и кинематографската опрема и оптичките инструменти за 0.4 %, книгите за 0.3 %.

Индексот на трошоците на животот во мај 2021 година, во однос на мај 2020 година, бележи зголемување од 3.0 %, а индексот на цените на мало бележи зголемување од 3.9 %.

Извор: ДЗС

Нови атрактивни профили за учебната 2021/2022 во СОУ „Ристе Ристески-Ричко“

Профили за уписи во I ( прва ) година во СОУ „Орде Чопела“ - Прилеп

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Нови атрактивни профили за учебната 2021/2022 во СОУ „Ристе Ристески-Ричко“

Play Video

Профили за уписи во I ( прва ) година во СОУ „Орде Чопела“ - Прилеп

Play Video