Матурантите денеска го полагаат вториот екстерен испит

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print


Учениците од завршните години во средните училишта денес го полагаа вториот екстерен испит во рамки на државната матура. Тие имаа можност да изберат помеѓу предметите математика, странски јазик, филозофија и естетика. За разлика од наставата на далечина која беше спроведена во текот на целата учебна година, овој испит се полага со физичко присуство на учениците, според ковид-протоколи.

Според податоците на Државниот испитен центар, најголем интерес меѓу матурантите има за полагање странски јазик, при што најголем дел се определиле за англискиот – 13.452.

Германски ќе полагаат 140, француски 32, а руски 18 ученици.

Тест по математика, пак, избрале 1.529 кандидати.

Резултатите од двата екстерни испита ќе бидат објавени во јули, најдоцна 30 дена од денот на полагањето на вториот екстерен испит.

За матурантите кои се пријавени да полагаат, но во моментов се спречени поради тоа што се позитивни на корона вирус или се во изолација, предвидени се дополнителни термини на 25 и 28 јуни.

Оние ученици кои нема да ја положат државната матура во јуни, имаат втора можност за полагање во август, односно термините се 11 август за првиот екстерен и 13 август за вториот екстерен испит.

Годинава за полагање на државна матура се пријавиле над 15.000 кандидати.

Профили за уписи во I ( прва ) година во СОУ „Орде Чопела“ - Прилеп

Нови атрактивни профили за учебната 2021/2022 во СОУ „Ристе Ристески-Ричко“

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Нови атрактивни профили за учебната 2021/2022 во СОУ „Ристе Ристески-Ричко“

Play Video

Профили за уписи во I ( прва ) година во СОУ „Орде Чопела“ - Прилеп

Play Video