Алијанса за волонтерска поддршка – ерас


Европска Алијанса за волонтерска поддршка-ЕРАС е долгорочно партнерство на тринаесет градови од тринаесет различни земји со заедничка цел да ги подобри условите за развој на волонтеризмот во земјите партнери и низ Европа. Партнер од нашата земја е Здружение Центар за граѓанска иницијатива од Прилеп.

NVO Consulta si – Друштво за подоцнежно граѓанско работење, беше домаќин на првиот меѓународен партнерски настан на проектот ERAS преку Интернет. Настанот се одржа во периодот од 17 до 23 јуни 2021 година. Во текот на неделата, партнерите на проектот дискутираа за регулативите и поддршката за волонтирање и ги споредуваа постојните практики во нивните земји. Се започна со создавање на средина каде што можеме да учиме едни за други. Познавањето на културните разлики ја подобрува нашата способност да ги подобриме условите за развој на волонтерството и ни овозможува да научиме за различните пристапи, практики, искуства, политики и други аспекти на волунтаризмот. Оваа средина ќе ги зајакне партнерите успешно да го промовираат волунтаризмот, да креираат нови политики и да пренесат добри практики од други земји партнери.

Средбата беше отворена со презентација на добри практики во областа на волонтерството во општина Литија на тема – стареење на населението и подигнување на квалитетот на животот на постарите лица. Локалните власти се свесни за важноста на волонтирањето и затоа поддржуваат волонтерски проекти и заземаат активен пристап кон проектите што промовираат волонтерство.

Програмата Europe for citizens охрабрува разбирање за историјата, вредностите и разновидноста на ЕУ. Затоа, првиот дел од меѓународниот настан беше завршен со забавно попладне. Беше претставен градот Литија, Словенија и неговата култура пред партнерите преку словенечката кујна. Печевме потика, а партнерите не можеа да го сокријат својот ентузијазам.

Проектот е финансиран од Европската Унија преку програмата Europe for citizens.

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи