Правата на синдикатите

Синдикатот има право да застапува, унапредува и заштитува економски, социјални и други поединечни и колективни интереси на работниците на општо ниво. Синдикатите можат да основаат свои сојузи или други облици на здружување во кои се поврзани со нивните интереси на повисоко ниво (синдикати и здруженија на работодавачи на повисоко ниво). Во согласност со законот, синдикатите имаат право да се здружуваат и соработуваат со меѓународните организации основани поради остварување на нивните права и интереси. Унијата може да собира такса за регистрација и членарина со побарување, подарок или на друг законски начин за здобивање со имот.

Еден член на синдикатот може да бара судска заштита во случај на повреда на неговите права во согласност со Статутот или другите правила на синдикатот или здружението. Работникот не смее да биде ставен во понеповолна положба од другите работници поради членство во синдикат. Членовите на синдикатите вработени од страна на одреден работодавач можат да назначат или да изберат еден или повеќе претставници на синдикатот, кој ќе се залага за правата на работниците со тој работодавач.

Синдикалните претставници имаат право да очекуваат работодавачот да ги заштити и унапреди правата и интересите на членовите. Работодавачот е должен да обезбеди простории за вршење на дејноста на претставникот на синдикатот на најголемиот синдикат. Претставникот на синдикатот е заштитен од престанокот на работниот однос, како и намалување на плата без согласност на Унијата. Репрезентативниот синдикат, исто така, има право да преговара и склучува на колективни договори и да иницира штрајк со цел да се заштитат правата на работниците.

Право или обврска да се воспостават работнички совети (Дали им се потребни на работодавачите работничките совети? Ако е така, кои се главните права и обврски на таквите тела? Како се избрани / назначени претставниците на работничките совети?)

Во согласност со регулативата во Македонија, не постои обврска за работодавачите да се постави работнички совет. Но, во случај на информирање и консултации со работниците, постои обврска за приватна компанија, јавно претпријатие или друго правно лице кое има повеќе од 50 работници и институции кои имаат над 20 работници да определи претставник од страна на работодавачот за вршење на информации и консултации.

Во какви околности работничкиот совет ќе има право на ко-определување, така што работодавачот не е во можност да продолжи се додека работничкиот совет не добие предлози за договор?

Регулирањето на трудот не содржи никакви одредби во врска со предметот на ко-определување на правата на работничкиот совет.

Како комуницираат правата на синдикатите и работничките совети?

Правата на работничките совети не се утврдени со прописите за работни односи. Работодавачот или претставникот од здружението на работодавачите има право да преговара и да склучува колективен договор со претставникот на здуженијата на работниците.

Дали вработените имаат право на претставување на ниво на одбор?

Работниците немаат право на претставување или било какво присуство на ниво на одборот кај нивниот работодавач.

пишува: Здружение Достоинствен Работник

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи