Во петок администрацијата ќе работи само 4 часа: Законот готов

Facebook
Twitter
Email
Print


Министерството за информатичко општество и администрација изготви Предлог-закон за административни службеници, со кој се предвидува административните службеници да имаат скратено работно време во петок.

Според предложеното законско решение, кое од 17 септември е на увид на јавноста на ЕНЕР, државните службеници ќе работат 36 часа неделно, односно осум часа дневно од понеделник до четврток и 4 часа дневно во петок, доколку со закон и/или колективен договор поинаку не е утврдено.

Со предложениот закон, се менува и оценувањето на административните службеници. Ако досега се оценуваа со 1 до 5 и со А до Д, сега се воведува описно оценување со „особено се истакнува“, „се истакнува“, „задоволува“, „делумно задоволува“, „не задоволува“.

Административниот службеник за кој годишната оцена е „особено се истакнува” или „се истакнува“, ќе биде награден со: признание, до пет слободни денови или специјализирана обука, односно стручно усовршување во висина од една просечна плата.

На административниот службеник кој е оценет со „делумно задоволува“ ќе му биде изречена опомена и ќе му се определен ментор, а во случај на повторена опомена платата ќе му биде намалена за 5% во период од еден месец.

За да стане закон, овој предлог треба да помине на Влада, а потоа и усвоен во Собранието.

Според актуелниот закон, администрацијата работи 40 работни часа неделно, секој ден од 7:30 или од 8:30 часот до 15:30 или до 16:30 часот.

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи