Мрежата на Локални Акциони Групи во соработка со Oпштина Кривогаштани ќе го подобруваат пристапот до социјална заштита преку дигитализација и вмрежување

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Претседателот на Мрежа на ЛАГови (локални акциони групи) – г-ѓа Марина Тошеска денес оствари средба со Градоначалникот на oпштина Кривогаштани г-н Николче Мискоски и Директорот на Меѓуопштинскиот центар за социјални работи – Прилеп г-н Дејан Тошески и на која се воспостави официјална соработка во рамките на проектот eHelp North Macedonia –Подобрување на пристапот до социјална заштита преку дигитализација и вмрежување спроведуван од LAG Regional management Regio3, Австрија во партнерство со МРЕЖА НА ЛАГОВИ, С. Македонија со финансика поддршка на Федералното Австриско Министерство за социјални работи, здравство, нега и заштита на потрошувачи.

 

Жителите на руралните средини се соочуваат со бројни предизвици во остварување на своите права согласно законските регулативи и програми, и затоа општина Кривогаштани со вклучување во овој проект ќе овозможи подобрување на пристапот до социјална заштита преку дигитализација и вмрежување.

Воведувањето на услуги (теренски и мобилни услуги) кои се услуги базирани во заедницата кои имаат цел да ги поддржат лицата кои се изоставени од заедницата, да ги препознаат и да ги уживаат социјалните и човековите права се успешни практики во земјите на ЕУ. Преку овој проект со воспоставување на овие услуги ќе се даде придонес кон инклузивни заедници и имплементирање на Агенда 2030 на локалнo ниво, особено на Целите за одржлив развој: 1, 2, 3, 4, 5, 10, 11 и 17.

Во општината во соработка со Мрежата на ЛАГови и МЦСР Прилеп ќе се воспостави мобилен тим кој ќе ги посетува социјално ранливите семејства во руралните области на општина Кривогаштани обезбедувајќи информативна и советодавна поддршка, а од наредниот месец жителите на општината ќе може да се информираат за правата и социјалните услуги преку дигитална платформа.

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи