За два месеци 481 пензионер помалку во земјава

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Порталот Пари ги анализаираше последните податоци на ПИОМ за состојбата со пензионери во земјава. Во октомври бројот на пензионери изнесува 325.156 или статистиката избројала 183-ца пензионери помалку во однос на претходниот септември месец (325.339). Во последните два месеци (август биле 325.637) податоците покажуваат дека бројот на пензионери се намалил за дури 481 лице.

Просечната пензија на пензионерите изнесува 15.868 денари според редовната месечна анализа на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија (ПИОМ). Највисока просечна пензија од 23.048 денари земаат воените пензионери, додека втори се корисниците на старосна пензија со 17.136 денари.

Просечната пензија на корисниците на инвалидска пензија е 14.287 денари, на семејната 12.681 денари и на земјоделската 8.269 денари.

Најголем дел од пензионерите земаат старосна пензија (219.856), семејна (75.080), инвалидска (30.220).

Просечната пензија изнесува 15.868 денари

Според податоците на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување според состојбата на корисници на пензии по групи, најголем дел од пензионерите земаат пензија над 18.000 денари и до 11.000 денари, односно највисоката и најниската група. Пензионерите со пензии над 18.000 денари во вкупната структура учествуваат со 28,8 проценти (93.947), додека со пензиите што се сметаат под минимална до 11.000 денари нивното учество е 26,7 отсто (87.077) .

Состојба на корисници на пензија по групи на исплата за октомври

Максимален износ на пензии

Бројот на корисници со највисоки пензии чиј распон се движи од 40.548 денари до 57.992 денари во октомври изнесува 1.332. Најголем дел од нив се пензионери што оствариле старосна пензија 1258. Останатите пенионери со најголема пензија се семејна пензија 51-ца и инвалидска пензија 23-ца.

Од пензионерите со највисока пензија најголемиот дел од нив, односно 884 земаат пензија во износ од 42.240 денари. Највисока пензија во земјава од 57.992 денари земаат 51 пензионери (48 беа во септември) од кои 49 оствариле старосна пензија, додека двајца земаат семејна пензија.

Најниски пензии

Корисници на најниските пензии на пензионери што оствариле право на пензија до крајот на 1996 година чиј број изнесува 11.088 земаат пензија од 12.801 денари до 12.547 денари.

Повеќе за оваа анализа може да прочитате тука.

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи