ЈКП „Комуналец“ Прилеп: Се доградува и проширува Прифатилиштето за згрижување на бездомни кучиња


ЈКП „Комуналец“ Прилеп известува дека со цел да се подобрат условите за престој на заловените кучиња се  доуредува дворното место и боксовите за престој.

Прекубројната популација на бездомните кучиња во општинава по заловувањето се сместуваат во Прифатилиштето, кое со правилно и хумано менаџираме од страна на вработените, успева да ја подобри сотојбата со бездомните кучиња.

Препораката на  вработените сертифицирани заловувачи и ветеринари е жителите од Прилеп, иматели на кучиња да применуваат кастрација и стерилизација во комбинација со здравствена заштита и тоа: микрочипирање, третман против ектопаразити и вакцинација против Беснило.

Тимот кој работи на оваа проблематика ги охрабрува граѓаните да се вклучат во решавањето на комплексниот проблем со бездомните кучиња во општинава, да вдомуваат бездомни кучиња и да соработуваат со пријавување:

тел. 048/428 992, емајл: presskomunalec@yahoo.com, www. komunalecprilep.com.mk или со порака на ФБ страниците од „Комуналец“ и Прифатилиштето за згрижување на бездомни кучиња.

Според  законската регулатива, заловените кучиња по кастрацијата, чипирањето и медицинскиот третман се враќаат на местото на заловување, живеат во градот Прилеп, лоцирани во различни населби и се препознатливи по извршеното чипирање.

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи