Активизам во заедницата


Примарно фокусиран на луѓето во одредена општествена единица кои работат на спроведување на позитивен раст и промени, активизмот на заедницата отсекогаш бил суштински камен-темелник на граѓанското општество. Тој се стреми да го премости јазот помеѓу државата и пазарот, преку овластување на граѓаните да донесат социјални, економски, политички или еколошки промени. Активизмот на заедницата е средство преку кое поединците, групите и организациите работат заедно за да донесат конкретни промени во општествените, економските, еколошките и културните политики и практики. Широката цел на активизмот во заедницата е да се спроведе општествена трансформација која директно придонесува за подобрување на условите за живеење, подобрување на опкружувањето во заедницата и елиминирање на здравствените и општествените разлики.

Активистите во заедницата се вклучуваат во колаборативни, одржливи акции фокусирани на промена на основните структури или отстранување на бариери – без разлика дали се тие политички, социјални, економски, еколошки или културни – со крајна цел да се подобрат животите на поединци или групи подложени на различни дискриминаторски или угнетувачки услови.

Примарниот фокус на промената на основните или придонесувачките структури, практики или политики е она што го разликува активизмот на заедницата од службата во заедницата, обезбедувањето добра или услуги за недоволно услужени или непривилегирани поединци или групи. Понатаму се разликува од развојот на заедницата, во кој примарен фокус е да се подобрат постојните социјални и економски инфраструктури преку создавање на нови програми за услуги, обука за лидери и иновативни партнерства. Друга специфична карактеристика на активизмот на заедницата е тоа што примарната посветеност и мотивација за промена се генерирани од интересите на заедницата. Спротивно на тоа, мотивацијата, стручноста и ресурсите за општествено корисна работа и развој често потекнуваат надвор од локалната заедница.

Активизмот во заедницата ги содржи како составни елементи и интегрални делови следните: заедница, социјална правда, подигање на свеста, критичко размислување и зајакнување и пракса.

  • Преземање на акција за да се изврши промена: Карактеристики на активистите и активизмот на заедницата

 

Активистите не само што ја препознаваат неправдата, туку се подготвени да преземат акција за да ја исправат. Сместени низ социјализмот, економскиот и политичкиот спектар, активистите ја споделуваат желбата да придонесат за колективната благосостојба и да создадат поправедно и порамноправно општество. Мотивацијата и посветеноста на личното време и енергија за општествено вклучување, подготвеноста за преземање ризици и вербата во моќта и ефикасноста на групите да извршат промена се заеднички карактеристики меѓу активистите на заедницата. Мотивацијата може да биде вкоренета во лично или професионално искуство, емпатија или солидарност. Поради ризиците вградени во работата за социјална правда, активистите мора индивидуално и колективно да ја проценат потенцијалната штета што може да дојде од дејствијата, да си помагаат меѓусебно да се подготват доколку изберат да преземат пресметани ризици и да преземат чекори за да се заштитат себеси и другите што е можно подобро кога тоа го прават.

Активизмот на заедницата расте од желбата да се променат постоечките општествени, политички или еколошки услови. Во нивната заложба да го променат и трансформираат начинот на кој моќта се дистрибуира или контролира, активистите ја црпат моќта на народот и заедницата (моќта внатре) и вршат притисок врз оние кои имаат институционална моќ (власт над). Карактеристиките на успешниот активизам на заедницата ја вклучуваат способноста да се обликуваат прашања и да се замисли поинаква реалност, јасна посветеност на промени во различни нивоа, имплементација на ефективни организациски практики и акции и способност да се развиваат и одржуваат партнерства и односи за соработка.

Автор: СТАНИЦА П.Е.Т. Прилеп

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи