Лебот и житата поскапеле за 3,8 отсто за еден месец

Facebook
Twitter
Email
Print


Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во ноември 2021 година, во однос на претходниот месец, изнесува 100.7, а индексот на цените на мало изнесува 100.3.

Пораст на индексите на трошоците на животот во ноември 2021 година, во споредба со претходниот месец, е забележан кај лебот и житата за 3.8 %, прехранбените производи, неспоменати на друго место за 2.9 %, сирењето и урдата за 2.3 %, месото за 2.1 %, маслото и маснотиите за 1.9 %, шеќерот, џемот, медот, чоколадата и кондиторските производи за 1.8 %, виното за 1.3 %, рибата и морските плодови, пивото за 1.2 %, минералната вода, газираните пијалаци, соковите од овошје и зеленчук за 0.7 % и жестоките пијалаци за 0.3 %.

Во ноември, исто така, пораст на индексите на трошоците на животот, е забележан и кај гасот за домаќинствата за 5.8 %, туристичките аранжмани за 3.9 %, чистењето, поправката и изнајмувањето облека за 3.2 %, горивата и мазивата за сопствените превозни средства, информатичката опрема за обработка на податоците за 3.1 %, стаклените садови, кујнскиот прибор и другата опрема за 2.3 %, услугите за одржување и поправките на живеалиштето за 2.1 %, поправките и изнајмувањето на обувките за 2.0 %, парамедицинските услуги за 1.9 %, течните горива за домаќинствата, патниот патнички транспорт, фризерските салони и центрите за разубавување за 1.7 %, домашните услуги и услугите за домаќинствата за 1.6 %, опремата за прием, снимање и репродукција на звук и слики, рестораните, кафулињата и слично, накитот, часовниците и рачните часовници за 1.3 %, мотоциклите, градините, растенијата и цвеќињата за 1.2 %, медицинските услуги, одржувањето и поправката на сопствените превозни средства за 1.0 %, материјалите за одржување и поправки на живеалиштето, услугите за рекреација и спорт, другите апарати и производи за лична хигиена за 0.9 %, поправките на мебелот, покуќнината и покривките за подот, другите лични предмети за 0.8 %, цврстите горива за домаќинствата за 0.7 %, теписите и другите подни покривки, малите електрични апарати за домаќинствата, фармацевтските производи, другите медицински производи, резервните делови и приборот за сопствените превозни средства, другото образование, електричните апарати за лична хигиена за 0.5 %, другите услуги поврзани со станот неспоменати на друго место, големите алатки и опрема, малите алатки и останатите додатоци, терапевтските помагала и опремата, моторните возила, канцеларискиот материјал и материјалите за цртање за 0.4 %, текстилот за домаќинството, стоматолошките услуги, домашните миленици и сродните производи за 0.3 %, облеката, актуелните ренти исплатени од станари, услугите за сместување за 0.2 %.

Намалување на индексите на трошоците на животот во ноември 2021 година, во споредба со претходниот месец, е забележано кај свежото и разладеното овошје за 7.0 %, свежиот и разладениот зеленчук, освен компирите и другите коренести плодови за 0.8 % и млекото за 0.3 %.

Исто така, намалување на индексите на трошоците на животот е забележано и кај воздухопловниот патнички транспорт за 17.5 %, фотографската и кинематографската опрема и оптичките инструменти за 1.3 %, медиумите за снимање за 1.2 %, опремата за спорт, кампирање и рекреација на отворено за 1.0 %, обувките за 0.7 %, големите електрични апарати за домаќинството за 0.2 %.

Индексот на трошоците на животот во ноември 2021 година, во однос на ноември 2020 година, бележи зголемување од 4.8 %, а индексот на цените на мало бележи зголемување од 6.2 %.

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи