Проектот: „Јакнење на малцинствата и специфичните групи за промовирање на партиципативната демократија на ниво на заедницата фаза 2“ ги оствари своите поставени цели и резултати


Управниот комитет во рамките на проектот „Јакнење на малцинствата и специфичните групи за промовирање на партиципативната демократија на ниво на заедницата фаза 2“ кој го реализира Центар за граѓанска иницијатива – Прилеп, а е поддржан од ifa/Zivik програмата во склоп на Федерална канцеларија за надворешни работи на Сојузна Република Германија после две годишна работа заклучи дека ова беше успешен проект за промоција на младите и зголемување на нивниот активизам и соработка со општините и локалните политичари.

Како посебно успешни и влијателни активности беа истакнати Младинскиот летен камп, подготвените проекти и нивната успешна реализација. Се заклучи дека младите имаат интерес за проектен менаџмент и дека после тренингот имале успешна работа во своите училишта. Проектите кои ги реализираа сите училишта се за подобрување на условите за работа на младинските тимови и учењето на учениците. Беше потврдена успешата соработка со локалните политичари, односно Отворените дебати и предадените предлози до општините. Како успешна беше отценета и посетата на младинските тимови на Собранието на Република Северна Македонија.

Младинските тимови и после завршувањето на проектот ќе продолжат со работа во своите училишта, а Центар за граѓанска иницијатива – Прилеп ќе продолжи да ја промовира и стимулира работата на младите од една страна и развојот на локалната демократија од друга страна.

Автор: Центар за граѓанска иницијатива Прилеп

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи