Зголемување на свесноста за менструалниот отпад и инклузија на ранливи групи на жени

Граѓанската организација Новинари за човекови права во наредните 12 месеци ќе го имплементира проектот „Зголемување на свесноста за менструалниот отпад и инклузија на ранливи групи на жени преку производство на повеќекратна менструална влошка – Буџетмама“, во соработка со граѓанските организации „Скриениот херој во секое дете“, ЛАГ Агро Лидер Кривогаштани.

Цел на проектот е социјална инклузија и економско зајакнување на жените од ранливите групи преку стекнување вештини за еколошки безбедни бизниси. Преку овој проект жените ќе имаат можност да ги зајакнат нивните персонални и професионални вештини и да се вклучат во еколошки бизниси.

Главни проектни активности:

– Подготовка на наставен материјал за обука на заинтересираните групи на жени

– Тренинзи за шиење и одржување на повеќекратни влошки

– Тренинзи за старт ап претпријатија за производство на еколошки безбедни влошки

– Кампања за подигнување на свесноста за отпадот од влошките за еднократна употреба

– Сертификација на влошките за повеќекратна употреба

Проектот е финансиран од Програмата за мали грантови (ПМГ) на Глобалниот еколошки фонд (ГЕФ), ГО Новинари за човекови права, WECF и програмата Women 2030. Проектот е со вкупен буџет од 55.760 долари, од кои 30.000 долари се обезбедени од страна на Глобалниот Еколошки Фонд (ГЕФ ПМГ), додека остатокот е обезбеден со учество на ГО Новинари за човекови права, WECF и програмата Women 2030.

Повеќе информации за ГЕФ ПМГ може да се најдат на www.gefsgpmacedonia.org.mk и https://sgp.undp.org .

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи