Работилница – „Имплементација и рамка на социјалните претпријатија во Австрија“


Во организација на Австриското Федерално Министерство за социјални работи, здравство, грижа и заштита на потрошувачи и Австриската организација Wien Work беше организиран онлајн настан „Имплементација и рамка на социјалните претпријатија во Австрија“.

Претставници на релевантни министерства, регионалните центри за поддршка на социјално претприемништво и граѓански организации преку овој настан се запознаа со работата и програмите на едно од најдобрите социјални претпријатија во Австрија.

Аташето на Австриското Министерство – г-н Харалд Фугер ја презентираше законодавната рамка во областа на вработувањето и социјалната инклузија потецирајќи го потенцијалот на социјалното претприемништво како иновативен модел за социјална инклузија, ресоцијализација и вработување на луѓето од ранливите групи.

Г-н Волфганг Шперл, Директор на социјалното претпријатие Виен Ворк (Wien Work) ја презентираше работата на Виен Ворк и нејзините достигнувања во областа на интегративните претпријатија и социјалните претпријатија. Во Република Австрија постојат 8 интегративни претпријатија кои опфаќаат 2000 вработени лица  со попреченост и 1000 вработени лица без попреченост, кои се ко-финансирани од Министерството за социјална работа.

Организацијата Виен Ворк е основана во 1981 година како „заштитна работилница“ и до денес обезбедува вработување, обука и советување за лица со попреченост и долгорочно невработени лица без попреченост. Оваа инклузивна организација (компанија) опфаќа 3 големи области:

  • инклузивна професионална обука со околу 40 вработени и 170 практиканти
  • интегративно работење и СЕП “Michls’s” – околу 360 вработени (мин 60% лица со попреченост) со дополнително 70 вработени во социоекономското претпријатие “Michls’s”
  • управување со вработување – околу 70 вработени со 2700 клиенти на годишно ниво

Со поддршка на Министерството за социјална политика, Агенцијата за вработување и Фондот Виена оваа организација обезбедува едукативна програма за изучување на 11 професии, обезбедува инклузивно стручно оспособување и вработување преку советување и квалификација.

Со безброј успешни приказни и достигнувања, Виен Ворк е препознатлива ширум Европа и пошироко по достигнатите резултати и добрите практики за професионална ориентација, вработување и социјална инклузија.

Австриското министерство за социјална работа и Виен Ворк нудат отворена поддршка за воведување на социјалното претприемништво во нашата држава преку презентирање на добри практики кои се неопходност за да се воспостават успешни и одржливи социјални претпријатија во нашата држава.

Автор: ЛАГ АГРО ЛИДЕР.

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи