Младите на фронтот на евроинтегративните процеси: што ги држи заедно во регионот?

„Дали младите се на фронтот на евроинтегративните процеси и што ги држи нив заедно во регионот?“ е тема на меѓународниот настан на кој учествуваат 15 млади луѓе од Северна Македонија, Грција, Бугарија, Србија, Романија и Полска, организиран од Младински Сојуз во Крушево. 6 дена заедно дискутираат и споделуваат искуства и знаења за улогата на младите во евроинтегративните процеси на регионот.

Добри односи и спорови, непочитување на човековите права, високиот степен на корупција, трендот на миграција, безбедност и стабилност, невработеност и сиромаштија се најгорливи предизвици со кои се соочуваат младите во регионот.

Почнувајќи од Самитот во Солун 2003 и промените кои настанале во изминативе 20-тина години во евроинтегративните процеси, најзначајни промени идентификувани од младите во регионот се структурата и методологијата за билатерална и регионална соработка, пристапот на младите кон евроинтегративните процеси, економската стабилност, но и зголемениот евроскептицизам како резултат на актуелните случувања.

„Ова искуство ни даде можност на нас младите од регионот да се запознаеме, да ги споделиме нашите идеи и визија за како да го обликуваме нашето општество во регионот. Уште еднаш заклучивме дека демократијата, слободата, меѓусебното разбирање и комуникацијата ќе создадат мост за пополнување на постојните празнини. Соработката меѓу младите може да послужи како совршен пример на носителите на одлуки дека само со дијалог и соработка меѓу луѓе со заедничко, но во исто време различно потекло може да се постигнат позитивни промени. Европските вредности се основната почетна точка за да се постигне и да се обезбеди безбедна средина за сите луѓе во регионот, без разлика на нивната етничка припадност, религија, сексуална ориентација, пол и општествена припадност“, истакна Александрос Павлоу од Грција, од организцијата “SEE in Action“.

Очигледно е дека само доколку младите работат на заедничките предизвици и проблеми, во духот на регионалната соработка, ќе се приближат многу поблиску до изнаоѓање на решенија ориентирани кон зајакнување на позицијата на младите. Впрочем, ова е и главната цел на оваа обука поттикнувајќи ги младите да се фокусираат на решенија наместо на проблеми.

Обуката се спроведува од 15-ти до 20-ти Јули, и е поддржана од Националната агенција за европски образовни програми и мобилност преку Еразмус плус програмата.

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи