Прилеп во топ 5 градови по згаснати фирми

Порталот „Пари“ направи анализа и на згаснувањето на фирмите по градови и каков бил тој тренд во минатата година.

Но доколку не сто го прочитале првиот дел од серијалот Анализа 4/4 ви предлагаме да ја прочитате ЗА 6 МЕСЕЦИ 4.874 ФИРМИ СТАВИЛЕ КЛУЧ НА ВРАТА.. а потоа да се навратите и да продолжите со читање на оваа анализа.

Минатата година, во првите 6 месеци, ТОП 5 градови по згаснати фирми биле: Скопје , Битола , Тетово, Гостивар и Куманово. Годинава, тоа се: Скопје, Тетово, Куманово, Гостивар и Прилеп.

ТОП 5 ГРАДОВИ ПО ЗГАСНАТИ ФИРМИ ВО ПРВИТЕ 6 МЕСЕЦИ ОД 2021 ГОДИНА БРОЈ ТОП 5 ГРАДОВИ ПО ЗГАСНАТИ ФИРМИ ВО ПРВИТЕ 6 МЕСЕЦИ ОД 2022 ГОДИНА БРОЈ
Скопје 1.935 Скопје 1.766
Битола   257 Тетово 277
Тетово 235 Куманово 220
Гостивар   229 Гостивар 200
Куманово   220 Прилеп 188

Извор: БизнисМрежа.мк

Очкувано, најмногу фирми згаснале таму каде што има и најголема економска активност – во Скопје. Во првите 6 месеци од годинава, во Скопје, клуч на врата ставиле 1.766 фирми, или 36,2 проценти од вкупно згаснатите фирми во овој период. Минатата година пак, за 6 месеци, во престолнината, згаснале 1.935 фирми.

На второ место по згаснати фирми е Тетово. Во 6-те месеци од годинава економската битка ја загубиле 277 компании, а во 2021, истиот период бил погубен за 235 тетовски компании.

Со 220 згаснати компании, Куманово е третиот на неславната листа. Лани, во првите 6 месеци од годината, во Куманово згаснале, верувале или не, ист број на компании – 220!

Во Гостивар, бројот на згаснати фирни е 200. Лани пак, првото полугодие било полошо за гостиварскиот бизнис, згаснале 229 компании.

На петтото место по згаснати компании во првото полугодие годинава е Прилеп, со 188 затворени фирми. Лани прилепчани подобро поминале – имало згаснати 166 фирми за 6 месеци.

ТРГОВИЈАТА ОСТАНУВА ДЕЈНОСТ СО НАЈМНОГУ ЗАТВОРАЊА

Анализата на „Пари“ покажува дека и годинава, како и лани, најмногу затворања има во истите сектори: трговија, преработувачка индустрија, угостителско-хотелирскиот сектор, градежништво и во тренапорт и складирање.

И во првото полугодие од 2022 година најмногу затворања, како и во првите 6 месеци од 2021 година  има во секторот „Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли“. Годинава, во овој сектор згаснале 1.569 фирми, а лани во истиот период – 1.622 фирми.

На второ место лани бил угостителско-хотелиерскиот сектор, а сега е преработувачката индустрија со 584 згаснати компании. Лани, во првите 6 месеци, во преработувачката индустрија згаснале 543 компании.

Годинава угостителско-хотелиерскиот сектор се нашол на третото место на неславната листа на затворени фирми, таму каде што лани беше преработувачката индустрија. Годинава во секторот „Објекти за сместување и сервисни дејности со храна“ згаснале 515 фирми. Лани во овој сектор згаснале 604 компании.

Градежништвото, и во првото полугодие лани, и годинава, е на 4-тото место по згаснати фирми. Лани биле згаснати 397, а годинава – 359.

Иста пета позиција задржал и секторот транспорт и складирање. Годинава, за 6 месеци во овој сектор згаснале 344 фирми, а лани, во истиот период – 386.

ТОП 5 ДЕЈНОСТИ СО ЗГАСНАТИ ФИРМИ ВО ПРВОТО ПОЛУГОДИЕ ОД 2022

СЕКТОР ЗГАСНАТИ ФИРМИ
Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли 1.569
Преработувачка индустрија 584
Објекти за сместување и сервисни дејности со храна 515
Градежништво 359
Транспорт и складирање 344

Извор: БизнисМрежа.мк

Целата анализа е достапна на следниот линк: https://pari.com.mk/lista-top-gradovi-po-zgasnati-firmi/.

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи