ВИДЕО – Над 90% од испитаниците вработени во администрацијата, тие или нивни блиски, биле изложени на политички мобинг


Фрапантни податоци покажа истражувањето во рамки на проектот „Women lead“ за тоа колку политичкиот мобинг е застапен во Македонија. Над 90% од испитаниците вработени во државните институции или јавни претпријатија рекле дека тие или нивни блиски биле изложени на овој вид на мобинг. Овој негативен растечки тренд е причината поради која ЛАГ АГРО ЛИДЕР ја спроведува иницијативата, во постоечката законска регулатива за мобинг да се внесе и терминот политички мобинг.

„Додека на прашањето зошто не го пријавиле овој мобинг, најголеми причинители за тоа се недовербата во судството, судските процеси и стравот од загубата на работното место. Овој форум е организиран со цел да се поттикне ова прашање и да се актуализира, бидејќи политичкиот мобинг е феномен кој постоии и никако не треба да разбираме дека тоа е нормална појава“, изјави Даниела Цветаноска, ЛАГ АГРО ЛИДЕР.

Според учесниците на овој форум многу било важно граѓаните да знаат како да го препознаат овој вид на мобинг и да го пријават. Токму затоа истиот има особено голема поддршка од Клубот на пратенички.

 „Гласното говорење за каков и да било вид на насилство, вклучувајќи го и психолошкото наследство треба да настојуваме да биде една од секојдневните теми на кои ние ќе се навикнеме да ги слушаме и да реагираме, бидејќи тоа е една и од главните цели на ОН за одржливи цели кои би требало да се постигнуваат со агендата 2030“, рече Арбана Пашоли, пратеничка од ДУИ.

 

„Овој мобинг постоии секаде и внатре во партиите и генерлано на локално ниво, на национално ниво. Некогаш се тие побрутални, а некогаш по софт варијанти, но важно е да знаете да го препознаете мобингот и да имате храброст да се борите со мобингот. Особено ова важи за жените кои сакаат да се вклучат во политиката“, истакна Благица Ласовска, пратеничка пд ВМРО-ДПМНЕ.

Во законските измени се бара и да се укине времетраењето на докажување на мобингот кое сега изнесува 6 месеци. Овој проект е имплементиран од NDI, а финансиски поддржан од Шведската агенција СИДА.

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи