ВИДЕО – Информирај се, вакцинирај се, заштити се!


Здружението СТАНИЦА П.Е.Т. во периодот февруари-мај 2022 година спроведе мапирање за статусот на имунизација против КОВИД-19 на ромското и руралното население кои живее во општините Прилеп, Кривогаштани и Долнени. Со мапирањето беа опфатени вкупно 150 граѓани од ромските и руралните заедници (60 Роми и 90 лица од руралните заедници).

Резултатите го покажаа следново:

  • 38% од ромската заедница се вакцинирани, наспроти 62% кои не се вакцинирани,
  • 46% од жителите на руралните средини се вакцинирани, наспроти 54% кои не се вакцинирани,
  • Најчести причини за добивање на вакцината се заштитата од болеста и обврската за патување и работа.
  • Најчести причини за неприфаќање на вакцината се стравот од друга болест или неплодност, неверувањето дека вакцините штитат од КОВИД-19, а исто така верувањето дека и КОВИД-19 и вакцините се вештачки создадени политички алатки за контрола на луѓето.

Имунизацијата е сеуште најдобриот и најдостапниот начин за справување со КОВИД-19, а болеста иако во намалени размери, сеуште е присутна и може да предизвика сериозни последици по здравјето.

Токму заради истакнување на важноста од имунизацијата, подготвено е промотивно видео со резултатите од спроведеното мапирање и неколку клучни пораки од личните искуства на параправниците на здружението кои работат на терен во ромската и руралните заедници, за тоа зошто е важна имунизација како таа заштитува од болести.

*Видеото е подготовено во рамки на проектот „Пристап до правда за најмаргинализираните“ кој го спроведуваат Фондација Отворено општество Македонија, ХОПС – Опции за здрав живот Скопје и СТАНИЦА П.Е.Т. Прилеп, со поддршка од Европската Унија. Содржината е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не ги изразува гледиштата на Европската Унија.

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи