СОУ „Ѓорче Петров“-Прилеп учесник во изработката на меѓународен онлајн прирачник за Прва помош


Во партнерство со колеги од  училишта од Србија, Шпанија, Португалија и Турција, професори од СОУ „Ѓорче Петров“,  Прилеп учествуваа во изработка на онлајн  прирачник за Прва помош. Прирачникот е краен продукт од Еразмус проектот „First aid worldwide“ и се базира на работа и истражувања за изнаоѓање и примена на иновативни методи, начини и средства  за прва помош.

Тој соджи поглавја кои опишуваат различни состојби и повреди за кои е неопходно познавање  прва помош, како и објаснувања како да се реагира во одредена ситуација. Сликите и видео материјали од шминкани повреди се важен  дел од прирачникот и реално ги прикажуваат повредите и раните кои се случуваат во секојдневниот живот.

Секој проектен партнер имаше посебна задача. Обрска на тимот од СОУЃорче Петров беше да истражи, избери и примени во наголема мера природни материјали за шминкање и реално, економично прикажување на повреди. Се очекува овој производ (онлајн прирачникот) да најде примена во наставно-образовниот процес како дидактичко помагало за учениците и наставниците, но и кај целата популација во стекнувањето на основни познавања и пружање на прва помош при несакани и непредвидени животни ситуации“, велат од СОУЃорче Петров – Прилеп.

Координатор на проектот беше партнерското училиште „Сестре Нинковиќ“ од Крагуевац, Србија, а координатор  за СОУ „Ѓорче Петров“ е професорката Билјана Тошеска.

Кликнете ТУКА за линк до прирачникот.

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи