Работилница „Социјална грижа и одржливо користење на ресурсите“

Мрежата на ЛАГОВИ, во соработка со партнерите од проектот eHelp- „ПОДОБРУВАЊЕ НА ПРИСТАП ДО СОЦИЈАЛНИТЕ УСЛУГИ ПРЕКУ ДИГИТАЛИЗАЦИЈА И ВРЕМЕЖУВАЊЕ“, денес ја одржа последната онлајн работилница, со фокус на тема „Социјална грижа и одржливо користење на ресурсите“. Настанот беше организиран од нашите проектни партнери, ФУМО, од Австрија.

За време на оваа работилница, учесниците имаа можност да научат за инспиративни проекти и најдобри практики кои се пример за интеграцијата на социјалната грижа и одговорното управување со ресурсите. На работилницата беа претставени две извонредни иницијативи:

За проектот „KEM Baby –  климатски семеен живот“, говореше  г-ѓа Габи Мајр раководител на  Центарот за родители и деца Мондзиленд и Штефи Мајрхаузер од партнерската организација Regionalentwicklungsagentur Zeitkultur Oststeirisches Kernland.

Проектот има за цел да ја подигне свеста за органска храна за бебиња, вклучувајќи подготовка на храна од сезонски состојки и промоција/ставање акцент на доењето. Проектот се стреми да ги сензибилизира родителите за влијанието врз животната средина од раното родителство и да поттикне одржливи практики. Ова не само што има корист за животната средина, туку има и позитивни психолошки и финансиски импликации. Одржливото живеење, освен што е еколошки, придонесува за среќа, здравје и заштеда.

Проектот „Активности на локалната заедница“, беше презентиран од Корина Коглер, менаџер на здружението „Wir&Ihr – поддршка за лица со посебни потреби“. Овој проект за продавница за втора рака, покажува како посветеноста и трудот можат да ја поврзат заедницата и да ја поттикнат на взаемно помагање, истовремено промовирајќи еколошко одоворно решение како и финансиско одржливо решение.

Споделувањето на вакви иницијативи и поддршката на организации со знаење и искуство во оваа област,  е одлична можност за мултиплицирање на овие иницијативи во нашата заедница.

Проектот  е поддржан и финансиран од Австриското Сојузно Министерство за социјални работи, здравство, грижа и заштита на потрошувачите.

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи