ВИДЕО – Прилеп воведува селекција и на електронски отпад


Прилеп продолжува да биде лидер во селекцијата на отпад во Македонија. Денеска на 12 локации низ градот, покрај контејнерите за селекција на пластика, хартија и стакло се поставени и контејнери за собиратање на електронски отпад. Идната недела ќе бидат поставени уште 12. Контејнерите се наоѓаат на лесно пристапни локации, главните градски улции, каде граѓаните може да дојдат со возила и да го остават отпадот. Станува збор за отпад кој е помеѓу најштетните за животната средина.

Овој отпад содржи штетни материи, олово, кадмиум, и други кои треба да бидат одделени од сиот оној комунален отпад кој го депонираат граѓаните во контењерите и во кантите за смет. И секој граѓанин ќе може да ги одлага електричните и електронските уреди од помали монитори за компјутер, помали печатачи, мобилни телефони, батерии, акомулатори токму на овие места“, истакна Рубин Абрашоски, директр на ЈКП „Комуналец“ – Прилеп.

 Контејнерите ќе ги празни Колективниот постапувач Нула Отпад. Освен овие контејнери ќе има и два собирните центри каде граѓаните ќе може бесплатно да носат погабаритни електронски уреди. Едниот центар се наоѓа во кругот на платото за селекција на отпад кај населбата Сточен пазар, а другиот кај депонијата Алинци.

Локалната самоуправа работи и на едуцирање со пропаганда и делење на мислења на летоци, да се запознаат граѓаните и јавноста колку е од корист правилната селекција на овој вид на отпад. Прилеп секогаш е и ќе биде еколошки чист град“, додаде Борче Јовчески, градоначалник на Прилеп.

Инаку Прилеп со околу 1.000 тони селектирана пластика и хартија на годишно ниво е лидер во селекцијата на отпадот во Македонија. Прилеп селектира 40% од вкупниот селектиран отпад во државава, вклучувајќи го тука и Скопје. А во градот и 16 населени места секое семејство во посебни канти ја селектира хартијата и пластиката.

Контејнери за собирање на електронски отпад веќе има поставено 12, а таму каде што нема ќе бидат допоставеби уште 12 идната недела, на овие локации:

 • 13-катница,
 • Кај Уредот,
 • Универзална сала,
 • Бул „Гоце Делчев“ накај  хотел Липа,
 • Булевар „Гоце Делчев“,
 • Наспроти Џими – маркет,
 • Точила под пазарче,
 • Димо Наредникот – паркинг  накај Шопе,
 • Александар Македонски – стадион,
 • Стара автобуска до мост покрај ново отворената улица,
 • Табана – паркинг зграда,
 • Градски пазар од кај катна гаража,
 • Типска населба – парк,
 • Могила/хотел Салида – кај оградата,
 • Кај Економско училиште/алтернатива  Рампо Левката,
 • Кај паркинг  фабрика 11 Октомври,
 • Точила –  згради паркинг од кај Света Петка  Ц3,
 • „Самоилова“ кај интернат,
 • Економски факултет,
 • Тризла меѓу градинка и ООУ „Добре Јованоски“,
 • „Александар  Македонски“ – накај Лук Оил,
 • Вишне  кај Месна заедница / алтернатива покрај река повидливо,
 • Згради Ѓогдере – видлив пункт од кај реката и
 • Болница или Петта прилепска

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи