СТАНИЦА П.Е.Т. – 5 години непрекинатa бесплатна правна помош за сите граѓани во голем број области


Здружението за правна едукација и транспарентност СТАНИЦА П.Е.Т. од своето основање во септември 2018 година, веќе 5 години непрекинато работи на правно зајакнување и унапредување на пристапот до правда за граѓаните од општина Прилеп и соседните општини. Активностите на здружението во континуитет вклучуваат правна и административна помош, советување и упатување, пополнување на документација, а во одредени случаи и лична придружба за остварување на правата на граѓаните.

Тимот на здружението се состои од правници, параправници, теренски активисти и стручни лица од различни области кои што во изминатите 5 години обезбедија повеќе од 5.000 услуги за над 1.500 граѓани од Пелагонискиот регион, но и пошироко. Како грас-рут организација ги спроведуваме нашите активности не само во канцеларијата на организацијата лоцирана во градот Прилеп, туку и преку мобилни канцеларија кои патува низ три рурални области (Мариово, Кривогаштани и Долнени) како и преку онлајн /телефонска комуникација.

Главните области во кои се реализираат активностите се социјална и здравствена заштита, економско јакнење и ресоцијализација, родово-базирано насилство, заштита на животна средина, образование, работа со млади и друго. Во својата работа, здружението го користи пристапот базиран на заедницата за мобилизација на заедниците, јакнење на нивниот граѓански ангажман и застапување на општествени промени. На ваков начин во своите активности, досега има вклучено повеќе од 300 претставници од заедниците, институциите и граѓанскиот сектор на локално и национално ниво.

Од своето основање, до денес тимот на здружението има идентификувано бројни индивидуални, но и системски пречки во остварување на правата за што редовно се поднесуваат редовни барања, реакции, урегенции како и иницијативи до надлежните институции.

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи