Слободен влез во сите поставки на прилепскиот музеј и серија интересни настани за Европските денови на културно наследство


Ни причинува посебно задоволство да Ви искажеме благодарност за вашето минатогодишно учество и да Ве поканиме на заедничко дружење и на овогодинешниот најголем проект поврзан со наследството – Европски денови на културно наследство, велат од прилепскиот Завод и Музеј Прилеп. Оваа партиципативна манифестација ја препознава и ја нагласува улогата на локалната заедница во заштита на наследството, промовира инклузивноста и поттикнува креативност.

Во серијалот на 50.000 настани, на тема Недопирливото културно наследство – Живо наследство, што се случуваат во 48 земји во Европа се вбројуваат и следниве настани организирани од Завод и Музеј – Прилеп во перодот од 22. (петок) до 28. (четврток) септември 2022 година.

 22.09.2023 петок

Слободен влез во постојаните поставки: Меморијален музеј 11ти Октомври – Рубинчо Белчески, кустос советник; Галерија на икони – Елизабета Иваноска, кустос; Роднокрајно музичко творештво – Лилјана Неделкоска – библиотекар; Археолошка поставка – Габриела Христовска, кустос; Етнолошка поставка – Паре Заревска, виш кустос; Музеј за тутун – Александар Цветкоски, кустос советник

27.09.2023 среда

Настан: Средба со Мимика Кинезија и Ишарет трипартитна, интерактивна и едукативна работилница за заштита на движењата што се применуваат во нашата социјално-духовна традиција; подготовка, проекција, вежба

Место: Етнолошка поставка и Едукативен центар

Реализација: м-р Александар Цветкоски, кустос советник и м-р Паре Заревска, виш кустос

 28.09.2023 Четврток

Настан: Култ, жртвеник и неолитска куќа интерактивна и едукативна работилница

Место: Постојана археолошка поставка и Едукативен центар

Реализација: м-р Оливера Јандреска, виш кустос

25.09.2023 вторник и 27.09.2023 четврток

Настан: Религиозното поведение на Марковите потомци, интерактивно-едукативна тура низ варошките цркви

Место: Варош, Црква Св. Никола

Реализација: виш кустос Мимоза Хирстоска

Вашето учество има свој придонес кон остварување на поставента цел за подигање на свеста за градење на одржлива заштита на заедничкото европско наследство.


Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи