Советниците на Заев тежат половина милион евра годишно

Facebook
Twitter
Email
Print

На барање на Плусинфо по слободен пристап до информации од јавен карактер, Владата достави детален список со сите 55 советници на премиерот и нивните плати.

 

Според претходните пресметки, советниците на Заев тежат околу половина милион евра годишно, што, како што велат од Владата, било тројно помалку од износот што го трошела поранешната влада на Никола Груевски.

 

Груевски во периодот од 2010 до 2016 година имал ангажирано 91 советник и надворешен соработник за кои годишно се исплаќало 1,73 милиони евра.

 

Список на советници:

 

Мила Стаменова, советник за комуникација со министерствата – нето 44.698 денари, бруто 66.888 денари;

 

Зоран Бојаровски, советник за медиумски реформи – нето 44.698 денари, бруто 66.888 денари;

 

Илија Жупаноски, советник за дигитални комуникации – нето 44.698 денари, бруто 66.888 денари;

 

Весна Коваческа Трпческа, советник за информативни активности – нето 42.941 денари, бруто 64.212 денари;

 

Иванна Хаџиевска Кошевалиски, советник за протоколарни активности – нето 42.941 денари, бруто 64.212 денари;

 

Олимпија Христова Заевска, советник за меѓународна економија и развој – нето 42.941 денари, бруто 64.212 денари;

 

Ивана Јордановска, советник за соработка со меѓународни организации – нето 42.941 денари, бруто 64.212 денари;

 

Христијан Горгиевски, советник за односи со Собрание на РМ и законодавство – нето 42.941 денари, бруто 64.212 денари;

 

Светлана Силјаноска, советник за организација на настани – не 42.941 денари, бруто 64.212 денари;

 

Сања Богатиновска, советник за истражувања и анаЛизи – нето 42.941 денари, бруто 64.212 денари;

 

Посебни советници:

 

Тања Чачарова Илиевска, посебен советник за правда – нето 50.000 денари, бруто 74.957 денари;

 

Дане Талески, посебен советник за надворешни работи – нето 50.000 денари, бруто 74.957 денари;

 

Ленче Николовска, посебен советник за земјоделство, шумарство и водостопанство – нето 50.000 денари, бруто 74.957 денари;

 

Цвета Ласкова, посебен советник за култура – нето 50.000 денари бруто 74.957 денари;

 

Драган Јованов, посебен советник за животна средина и просторно планирање – нето 50.000 денари, бруто 74.957 денари;

 

Љупка Цветкова, посебен советник за администрација – нето 50.000 денари, бруто 74.957 денари;

 

Бојан Маричиќ, посебен советник за евроатлански интеграции – нето 50.000 денари, бруто 74.957 денари;

 

Марјан Забрчанец, посебен советник за односи со јавност – нето 50.000 денари, бруто 74.957 денари;

 

Фидан Колев, посебен советник за транспорт и врски – нето 50.000 денари, бруто 74.957 денари;

 

Рубин Земон, посебен советник за развој на мултикултурно општество, интеркултурализмот и интер-културните комуникации – нето 50.000 денари, бруто 74.957 денари;

 

Љубе Бошкоски, посебен советник за странски инвестиции – нето 50.000 денари, бруто 74.957 денари;

 

Фатмир Битиќи, посебен советник за спроведување на Рамковниот договор – нето 50.000 денари, бруто 74.957 денари;

 

Горги Тасев, посебен советник за млади и спорт – нето 50.000 денари, бруто 74.957 денари.

 

Надворешни соработници: (овие лица се ангажирани со договор и за нив не се плаќаат придонеси за здравствено и пензиско осигурување) 

 

Mерсел Биљаљи – надворешен соработник за подготовка на анализи извештаи и мислења за унапредување на меѓу етничките односи Ангажман: 20.07.2017 – 19.08.2018, надоместок 40.000 денари;

 

Исмет Рамадани – надворешен соработник за подготовка анализа и извештаи неопходни за остварување на стратешките приоритети и определби за членство во НАТО ангажман: 20.07.2017 – 19.07.2018, надоместок 40.000 денари

 

Ванчо Узунов – надворешен соработник за економски прашања надоместок 53.000 денари;

 

Зоран Башановиќ – надворешен соработник за економски прашања ангажман: 17.07.2017-16.07.2018, надоместок 1.500 евра

 

Александар Обрадовиќ – надворешен советник за економски прашања за соработка на Република Македонија со земјите од регионот ангажман: 17.07.2017-16.07.2018, надоместок 1.200 евра;

 

Фатмир Бесими – надворешен соработник за економски прашања и координација за економски раст ангажман: 27.07.2017 – 26.07.2018, надоместок 50.000 денари;

 

Ѓорги Калајџиев – надворешен соработник за комуникации и со јавност ангажман: 01.08.201-31.07.2018, надоместок 40.000 денари;

 

Филип Андов – надворешен соработник за креирање полити посебен интерес за граѓаните на Град Скопје. Ангажман: 01.08.2017 – 31.07.2018, надоместок 30.000 денари;

 

Владимир Цветковиќ – надворешен соработник за ИКТ Ангажман: 17.07.2017-16.07.2018, надоместок 1.200 евра;

 

Александар Спасов – надворешен соработник за креирање на јавни политики надоместок: 0 денари

 

Даниел Димевски – надворешен соработник за прашања во областана спортот и унапредување на спортот во РМ. Ангажман: 22.12.2017-31.12.2018, надоместок 40.000 денари;

 

Спасе Додевски – надворешен соработник за унапредување на образование, здравство и социјална заштита и спроведување на конвенцијата на ООН за правата на лицата со попреченост на РМ. Ангажман: 14.02.2018-14.02.2019, надоместок 46.000 денари;

 

Андреј Манев – надворешен соработник за урбанистичко планирање и градежништво. Ангажман: 23.02.2018 – 23.02.2019, надоместок 35.000 денари;

 

Владо Димовски – Надворешен соработник за економски прашања. Ангажман: 14.02.2018-14.02.2019, надоместок 1.000 евра;

 

Горан Стаменковски – надворешен соработник за социјална политика. Ангажман: 21.03.2018-21.03.2019, надоместок 30.000 денари;

 

Зоран Иванов – надворешен соработник за градежништво. Надоместок: 0 денари;

 

Абилгафар Рамадани – надворешен соработник за странски инвестиции. Плата 0 денари;

 

Горан Николовски – надворешен соработник за политичко економски состојби во регионот на земјите од Голфскиот залив. Надоместок 0 денари;

 

Mитко Андреев – изработка на Анализа за информација со податоци и изготвување извештај на елаборат од областа на енергетиката. Надоместок 0 денари;

 

Аљаф Бакхатијар – надворешен соработник за економски прашања за соработка со Блиски Исток. Ангажман: 17.07.2017-16.07.2018, надоместок 0 денари;

 

Зијад Беќировиќ – надворешен соработник за економски прашања земји од регионот. Ангажман: 17.07.2017-16.07.2018, надоместок 0 денари;

 

Џелил Ахмед – надворешен соработник за традицијата, верските и културните идентитети на заедниците во РМ. Ангажман: 01.08.2017 – 31.07.2018, надоместок 30.000 денари;

 

Џабир Доко – надворешен соработник за комуникација со медиуми и односи со јавност. Ангажман: 01.08.2017 – 31.07.2018, надоместок 30.000 денари;

 

Љубомир Шубара – надворешен соработник за финансии, банкарство и инвестиции. Ангажман: 27.07.2017-26.07.2018, надоместок 1.200 евра;

 

Драгиша Милетиќ – надворешен соработник за меѓуетнички односи и соработка меѓу заедниците Ангажман: 16.11.2017-31.12.2018, надоместок 40.000 денари;

 

Миле Зечевиќ – надворешен соработник за адвокатски услуги Ангажман: 29.11.2017-29.11.2018, надоместок 40.000 денари;

 

Алиса Дограмаџиева Живановиќ – надворешен соработник за политичко-економски односи на подрачје на САД Ангажман: 16.11.2017-16.11.2018, надоместок 1.300 евра;

 

Дејан Николовски – надворешен соработник за инвестиции меѓу општините и Владата на РМ Ангажман: 14.12.2017-31.12.2018, надоместок 40.000 денари;

 

Мирослав Грчев – надворешен соработник за просторно и урбанистичко планирање и градежништво. Ангажман: 22.12.2017-31.12.2018, надоместок 40.000 денари;

 

Драган Василевски – надворешен соработникза одбрана Ангажман: 27.12.2017-31.12.2018, надоместок40.000 денари;

 

Зоран Гавриловски – надворешен соработник за биро за застапување на РМ пред ЕСЧП Ангажман: 01.02.2018 – 01.08.2018, надоместок 30.000 денари;

 

Силвио Аврамовски – надворешен сорабдтник за економски Прашања и Зајакнување на економската соработка со земјите од Кавказ и Блиски Исток. Ангажман: 14.02.2018-14.02.2019, надоместок 40.000 денари.

 

 

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи