Прилепското виногорје и традиционалното винарење

Прилепското виногорје према ампелографијата на проф. д-р Настев може да се подели на два региони Пелагониски кој припаѓа на Пелагониско

Дознај повеќе

ВИДЕО – Поградец – убавина која вреди да се види од другата страна на Охридското езеро

Албанскиот град Поградец е сместен на јужната страна на Охридското езеро и се наоѓа на само 12 км. од Свети

Дознај повеќе

ВИДЕО – Изворите на Дрилон – близнакот на изворите на Свети Наум, омиленото летувалиште на Енвер Хоџа

Изворите Дрилон се од карстно потекло и се вливаат во југоисточната страна на Охридското езеро, во близина на селото Гурас,

Дознај повеќе

„Мамути“ беа дел од АлШар 2018 – Допри го сонцето, осознај ја тајната за почетокот на светот“

Планинарскиот клуб „Мамути“ од Прилеп викендов беше дел од третиот по ред настан „АлШар 2018 – Допри го сонцето, осознај

Дознај повеќе

Членовите на планинарскиот клуб „МАМУТИ“ од Прилеп во посета на Корапскиот водопад

Викендов 40 членови на планинарскиот клуб „МАМУТИ“ од Прилеп учествуваа во планинарската тура до Корапскиот водопад, водопадот во горниот тек

Дознај повеќе

ВИДЕО : Нераскажаната приказна за манастирот „Свети Ѓорѓија“ кај Прилеп

Секој манастир во прилепско си има своја уникатна приказна за неговото настанување, развој и функционирање низ вековите. Приказни кои се

Дознај повеќе

ДРОН ВИДЕО : Потребна е итна конзервација на Кралската гробница во Бонче

Дали гробницата која што се наоѓа помеѓу прилепските населени места Подмол и Бонче е доказ дека тука се наоѓал изгубениот

Дознај повеќе

ДРОН ВИДЕО : Стибера – шест децениска негрижа за еден од најзначајните македонски локалитети

Македонската Помпеја. Ова е еден од најчестите термини со кои се нарекува еден од нашите најзначајни археолошки локалитети во Македонија,

Дознај повеќе