Македонското знаме се појави на мапата на Европската асоцијација за спасување во пештери

 

Македонската спелеолошка федерација (СФМ) е непрофитна невладина организација и Национална спелеолошка организација на Република Македонија, основана во 2002 година, со што ги обедини локалните спелеолошки клубови.

Главните цели на СФМ се да ги координираат и развиваат истражувањето, документацијата и заштитата на пештерите и карстните области во Македонија. Главните активности вклучуваат организација и поддршка на обука и техничко унапредување на техниките за спасување на пештери и пештери и техничка и логистичка поддршка за одржување на безбедна спелеолошка активност, вклучително и учество и управување со спасувачките операции во пештерите.

Во Македонија не постои посебна национална организација за спасување на пештери и додека постојат неколку институции поврзани со спасување (на пр. Директорат за заштита и спасување; Центар за управување со кризи; Црвен крст на РМ), Македонската спелеолошка федерација и нејзините клубови членки, остануваат единствената организација со технички обучен персонал за учество и извршување на операции за спасување на пештери. Понатаму, постои добро воспоставена врска помеѓу Македонската спелеолошка федерација и владините институции за спасување, со тоа што персоналот и стручноста на Македонската спелеолошка федерација се ставени на располагање на националните институции за спасување за потребите на активности поврзани со спасување на пештери, со идните планира целосно организирање на системот за спасување на пештери во рамките на Македонската спелеолошка федерација, со логистичка соработка на националните институции за спасување.

Македонија има 12% од својата територија покриена со карстни области, со помалку од 500 истражени пештери, повеќето од нив во централните и западните планински делови на земјата. Најдолго истражената пештера е Слатински Изор (4 км), најдлабоката истражена пештера е Словашка Јама (-700 м), а најдлабоката подводна пештера е Матка-Врело, истражена до длабочина од -240 м.

 

 

 

 

 

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи