120 стари и изнемоштени од Прилеп, Кривогаштани и Долнени ќе бидат дел од проектот „Развојна услуга нега и помош во домот“


Во ова издание на емисијата Инфо регион разговараме со Марина Тошеска координатор на проектот „Развојна услуга нега и помош во домот“ и Дејан Тошески, директор на Центарот за социјална работа од Прилеп кои го имплементираат овој проект во Општините Прилеп, Кривогаштани и Долнени преку Здружението Центар за развој и едукација Прилеп.

Примарната цел на услугата Помош и нега во домот е да овозможи квалитетна, професионална и достапна помош и поддршка од страна на обучени негователи за корисниците да ја вратат, стекнат или одржат способноста самите да се грижат за себе, за да продолжат да живеат во сопствениот дом и да водат независен живот во заедницата.

Со проектот на 120 стари и изнемоштени, како и лица со попреченост од овие 3 Општини ќе им биде овозможено да добијат нега и помош во своите домови од 40 лиценцирани и обучени негуватели кои ќе им помагаат околу миење, капење, облекување, давање на лекови, менување на пелени и слични работи кои сега овие лица не се во можност да ги прават.

Искуството и примерот е земен од европските држави каде се практикува ваквиот вид на социјални услуги.

Се очекува проектот да започне наскоро. Погледнете ја емисијата каде ќе може да слушнете кој се и под кои услови ќе може да аплицира и да биде дел од него.

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи