ВИДЕО – Преку културната иницијатива „Рута на Свети Кирил и Методиј“ ќе се носат туристи во Македонија


Институтот за старословенска култура од Прилеп и Институтот за македонска литература станаа дел од културната иницијатива на Советот на Европа насловена како „Рута на Свети Кирил и Методиј“. Планирано е во оваа прва фаза од имплементацијата на рутата да бидат вклучени спомениците на културата односно најначајните наши цркви каде се фрескоживописани Св. Кирил и Методиј или се некако поврзани со нивното дело, а кои се наоѓаат по трасата на некогаш најзначајниот пат во Европа и Балканот – Виа Игнација. Почнувајќи од струшко Радожда, Калишта, преку Охрид и Преспа, па се до Хераклеја и граничниот премин Меџитлија со Грција.

„Во основа најзначајните аспекти од нашето влегување во оваа рута е пред се промоцијата на културното наследство со кое што располагаме. Тоа е пред се она средновековно и доцно античко наследство кое што на некој начин може директно или индиректно да се поврзе со делото на Свети Кирил и Методиј или на нивните ученици Свети Климент и Свети Наум како директни продолжувачи на нивната мисија на територијата на Македонија. И исто така покрај оваа промоција тоа е се во насока на развојот на одржливиот туризам, збогатување на туристичката понуда и привлекување на туристи од овие земји кои што моментално веќе се во рутатаи имаат нивни иницијативи“, вели Александар Василески, директор на Институт за старословенска култура Прилеп.

Освен зголемувањето и промоцијата на туристичката понуда на Македонија целта на оваа рута е и зголемување на научната соработка помеѓу институциите на државите членки.

„Во следниот период планираме да ја промовираме рутата, да ја збогатиме со нови содржини и да започнеме една поширока соработка со институции сродни од странство кои што дел од нив веќе се членки во оваа рута и на тој начин да напчравиме едно вмрежување меѓународно кое што би ја зголемило туристичката понуда и во секој случај клултурната соработка помеѓу нашите земји и помеѓу нашите институции“, додаде Василески.

Во иднина се планира Рутата „Свети Кирил и Методиј“ да биде збогатена и со културни содржини од Источна Македонија.

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи