ВИДЕО- Ристески: 180 милиони евра годишна поддршка за опоравување на земјоделството и руралните средини


ВМРО-ДПМНЕ за наредниот четиригодишен мандат има план и визија за ревитализација и подобрување на земјоделските политики во државава, истакна на денешнара прес конференција Петар Ристески, кандидат за пратеник од ВМРО-ДПМНЕ.

 

Почитувани,
ВМРО-ДПМНЕ за наредниот четиригодишен мандат има план и визија за ревитализација и подобрување на земјоделските политики во државава.
Нашиот фокус ќе биде насочен на трите основни цели:
• Зголемување на
конкурентноста и подобрување на доходот на земјоделците; • Воведување нови технологии и иновации со кои ќе се намалува влијанието на неповолните климатски промени;
• Развој на руралните средини со цел задржување на населението, а посебно младите преку инвестирање во
инфраструктурата и инвестиции за нови работни места во овие средини.
Ветуваме, опоравување на земјоделството и на руралните средини и за таа цел ќе вложиме 180 милиони евра годишна поддршка.
Се обврзуваме на реформа во начинот на поделбата на на овиа финансиски средства.
Предвидуваме,
55 инвестиции во земјоделски стопанства .Со учество на
неповратни средства во висина над 50% (во зависност од типот на проектите), ќе бидат поддржувани оние проекти со кои земјоделските стопанства ќе се зголемуваат и модернизираат, ќе воспоставуваат стандарди на производството со што ќе придонесат за квалитетот на
производите.
Во таа насока, ќе поддржиме проекти за:
• Набавка на механизација и опрема за примарно земјоделско производство;
• Подигнување на нови и реконструкција на пост повеќегодишни насади;
• Набавка на педигриран добиток од основно стадо.
И она што посебно ги интересира тутунопроизводителите од нашиот и пелагонискиот крај: Ќе направиме уште одма промена на Законот за тутун и тутунски производи. Не смее да се увезува ситнолисен тутун од надвор додека не се откупи и последниот лист од домашното производство. Откупната цена на тутунот, да биде утврдена уште на почетокот на производството. Производителите активно ќе бидат вклучени во утврдувањето на откупната цена што е нивно барање. Со еден збор, ќе создадеме услови, за организиран, навремен и непречен откуп на тутунот.
Почитувани сограѓани, почитувани земјоделци, за да во наредниве 4 години земјоделството повторно го добие вистинското место во општеството, сите заедно, на 8-ми мај да го заокружиме бр. 2 за листата на кандидати за пратеници на ВМРО-ДПМНЕ и бр. 2 за Гордана Силјановска Давкова за претседател на Република Македонија.
За Македонија повторно да биде твоја!

Posted by ОК на ВМРО-ДПМНЕ Прилеп on Понеделник, 29 април 2024

Нашиот фокус ќе биде насочен на трите основни цели:

  • Зголемување на конкурентноста и подобрување на доходот на земјоделците;
  • Воведување нови технологии и иновации со кои ќе се намалува влијанието на неповолните климатски промени;
  • Развој на руралните средини со цел задржување на населението, а посебно младите преку инвестирање во
    инфраструктурата и инвестиции за нови работни места во овие средини.

Ветуваме, опоравување на земјоделството и на руралните средини и за таа цел ќе вложиме 180 милиони евра годишна поддршка. Се обврзуваме на реформа во начинот на поделбата на на овиа финансиски средства.Предвидуваме, 55 инвестиции во земјоделски стопанства. Со учество на  неповратни средства во висина над 50% (во зависност од типот на проектите), ќе бидат поддржувани оние проекти со кои земјоделските стопанства ќе се зголемуваат и модернизираат, ќе воспоставуваат стандарди на производството со што ќе придонесат за квалитетот на производите.

Во таа насока, ќе поддржиме проекти за:

  • Набавка на механизација и опрема за примарно земјоделско производство;
    • Подигнување на нови и реконструкција на пост повеќегодишни насади;
    • Набавка на педигриран добиток од основно стадо.

И она што посебно ги интересира тутунопроизводителите од нашиот и пелагонискиот крај: Ќе направиме уште одма промена на Законот за тутун и тутунски производи. Не смее да се увезува ситнолисен тутун од надвор додека не се откупи и последниот лист од домашното производство. Откупната цена на тутунот, да биде утврдена уште на почетокот на производството. Производителите активно ќе бидат вклучени во утврдувањето на откупната цена што е нивно барање. Со еден збор, ќе создадеме услови, за организиран, навремен и непречен откуп на тутунот.

Почитувани сограѓани, почитувани земјоделци, за да во наредниве 4 години земјоделството повторно го добие вистинското место во општеството, сите заедно, на 8-ми мај да го заокружиме бр. 2 за листата на кандидати за пратеници на ВМРО-ДПМНЕ и бр. 2 за Гордана Силјановска Давкова за претседател на Република Македонија. За Македонија повторно да биде твоја“, рече Ристески.

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи