Ученици од Прилеп преку искачување на планински врвови се запознаваат со природата и убавините кои ги нуди Македонија!

Наставникот Милан Јаковоски со учениците од географската секција „Млади ентузијасти“ при ООУ „Кире Гаврилоски – Јане“ од Прилеп прави интересен подвиг, односно искачување на седум дестинации во Македонија, преку кои што учениците се поттикнуваат подобро да ја запознаат природата и планината во својата околина, но и повеќе да ја засакаат Македонија.

Географската секција „Млади ентузијасти“ е од научен, спортски и рекреативен карактер, поврзана со теми и содржини кои учениците ги изучуваат во текот на основното образование по предметот Географија. Во неа членуваат ученици од осмо и деветто одделение и таа е составена од теоретски и практичен дел. Теоретскиот дел се реализира преку настава во училница, каде учениците се запознаваат со планините и природата во Македонија, но и се поттикнуваат за нивно посетување и искачување, односно покрај туристичкиот аспект, се промовира и здравиот начин на живот и стекнување на спортски навики. Во теоретскиот дел со свои предавања учествуваат и професионални и искусни планинари, кои со своето искуство ги припремаат учениците за предизвиците со кои би се соочиле при планинарење, како и правилниот начин за подготовка при искачувањето на планинските врвови.

Реализацијата на практичниот дел се одвива со група од 8 до 12 ученици, доброволци кои се добро психо-физички подготвени, кои имаат за цел искачување на 7 планински врвови, меѓу кои и највисоките во Македонија, односно Пелистер, Титов Врв и Кораб. Започнаа со подготовка и искачување на локалните планини, а секоја следна дестинација е со поголема надморска висина и со подолга патека. На теренските активности освен наставникот Јаковоски присуствуваат уште неколку други искусни планинари, кои добро го познаваат теренот и условите на планината што се искачува, а со цел безбедно реализирање на подвигот екипата ја придружува и медицинско лице.

„Главната цел на оваа географска секција е да се поттикнат учениците да ја запознаат подобро природата и планината во нивната околина и во иднина почесто да ја посетуваат, да ја негуваат и да ја одржуваат, но и да стекнат навики за спорт и рекреација, што го подобрува нивото на здрав живот. За да биде предизвикот кај учениците уште поголем во оваа секција освен планините и врвовите во околината на Прилеп како предизвик ги ставив и трите највисоки врвови во Македонија (Пелистер, Титов Врв и Кораб). Ваква настава се практикува во голем дел од развиените земји од Европа и светот, се надеваме дека ќе поттикнеме да почне да се практикува и кај нас, бидеќи е од голема корист кај децата“, вели Јаковоски.

Инаку, на секое планинарење учениците традиционално играат оро на врвот кој го искачиле!

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи