ВИДЕО – Македонскиот Модиљани – Никола Мартиноски и уникатните дела во неговата Галерија во Крушево

  Галеријата на Никола Мартиноски во Крушево е еден од неколкуте музеи во овој град. Сместена е во куќа која

Read more

ВИДЕО – „Леарницата“ која Османлиите никогаш не ја пронајдоа – чувар на борбата за слобода

Поседувањето на оружјето отсекогаш во историјата одигрувало значајна улога во добивањето на војните. Според историчарите тоа не било само техничка

Read more

Во тек уписите во Хелен Дорон Прилеп за деца од 15 месеци па се до 19 години

Дали сте загрижени за едукацијата и интелектуалниот развој на вашето дете? Дали се плашите дека вашето дете не добива квалитетна

Read more

ВИДЕО – Слепченскиот манастир – милениумски чувар на многу историски тајни, уникатна убавина и раритетна уметност

  Манастирот посветен на Свети Јован Претеча во близина на демирхисарското село Слепче е еден од најпосетуваните православни храмови во

Read more

ВИДЕО – Четирите цркви во Крушево – симбол на христијанството, славната историја и борбата за слобода

  Покрај прекрасната природа, вечното почивалиште на Тоше, големиот број на музеи и споменици на културата заштитени со закон и

Read more

ВИДЕО – Од мамутите до конзулите, од праисторијата до модерната уметност – Битола низ милениуми

Битолскиот Завод и Музеј е сместен во објектот на некогашното високо воено училиште или воена гимназија, која функционирала додека на

Read more

ВИДЕО – Нераскажаната приказна за Прилеп, преку Керамија, подемот во Византија, изградбата на уникатните цркви, па се до Кралот Марко

  Населен уште од праисторијата, со постојан континуитет се до денес, Ридот Маркови Кули и неговата околина, претставуваат место кое

Read more

ВИДЕО – Карчески: Планираме да го издадеме нашиот втор албум до крајот на годинава, периодот на корона криза ќе го искористиме за создавање на нова музика

Гостин во ова интервју на Инфо Компас е басистот и фронтменот на прилепската рок група The Hounds, Златко Карчески. Мислам

Read more

ВИДЕО – Јованоски : Кајтсурфинг е уметност на вода, ова е нов спорт во Македонија со кој се занимаваат само 20-тина луѓе

ИЗВОР: СИТЕЛ Наш соговорник е македонскиот параглајдерист Борјан Јованоски, кој што беше втор на светската ранг листа во прецизно слетување,

Read more