ВИДЕО – ВМРО-ДПМНЕ : Капитални проекти на ЈКП „Водовод и канализација” во изминативе 12 години

За време на ВМРО-ДПМНЕ беа инвестирани 14 милиони евра инвестиции на ЈКП „Водовод и канализација“. Во текот на овие 12 години ЈКП „Водовод и Канализација“ доживеа вистинска трансформација во едно модерно јавно претпријатие кое докажа дека може да се носи со сите предизвици во реализацијата на досега најкапиталните и историски проекти за Прилеп. Истакнаа на прес конференција од О.К. на ВМРО-ДПМНЕ Прилеп.

 

Прес конференцијата ја пренесуваме во целост.

 

„Овие проекти трајно ја променија и подобрија сликата околу водоснабдувањето на градот и изградбата на нови канализациони системи.

 

Еден од најголемите проекти кои се реализираа во Прилеп околу водоснабдувањето е секако замената на околу 40 км. нова водоводна мрежа во градот, преку грантот на германската КФБ банка со што се реши еден децениски проблем на прилепчани. Проектот се реализираше во 2 фази, од 2006 до 2010 година, а инвестицијата изнесуваше 9,1 милиони евра, од кои 1 милион евра беа обезбедени како средства од Владата на ВМРО-ДПМНЕ.

 

Освен замената на водоводната мрежа со овој проект се реализираше и

изградба на нова административна зграда на Водовод, се набави копач (багер) и додатоци, опрема, алати и облека, возила за одржување, материјали за поправка на мрежата… и друго.

 

Како голема и значајна капитална инвестиција во периодот од 2009 до 2013 година беше изградбата на 10-те нови бунари во месноста Бегова ливада, инвестиција од околу 62.269.374 денари, пари обезбедени од сопствени средства и средства на Владата на РМ предводена од ВМРО –ДПМНЕ.

 

Од февруари 2012 година во просториите на Водомерната работилница е пуштен во употреба нов апарат марка ЦМЦ наменет за верификација на водомери.

Во периодот од 2010/11 година набавена е цистерна во висина од 10.615.752 денари за потребите на одделението канализација.

 

Во периодот од 2011-2016 година е изградена нова водоводна мрежа долга 40 км, со сопствени средства, инвестиција околу 900.000 евра, а изградивме и канализациони линии во должина од 2 км, инвестиција од 4.695.576 денари или околу 76.000 евра.

 

Во период од 2013 до 2014 година се реализираа следните проекти :

– Се изврши реконструкција на водоводната мрежа на улиците : „Селечка Планина“, „Бистра

Планина“, „Савска“, с. М.Коњари, „Осоговска“, „Трајко Николоски“, „Круме Волнароски“, „Димо Наредникот“ и многу други.

– Се изработи елаборат за режим на работата на Вештачото езеро на град Прилеп

-Се изработи основен проект за санација на ободен канал Маркови кули

Во 2015 година се реализираа следните проекти :

– Се изгради водоводна мрежа во : с. Старо Лагово, Млекара, улиците „Ѓорѓи Сугарев“, „Трајко Николоски“, „Димо Наредникот“, „Васко Карангелески-Илка Присаѓанка“…

 

Се на се’ во периодот од 2009 до 2016 година реализирани се проекти приближно во висина од 2.121.984 евра од сопствени средства на ЈКП Водовод и Канализација ПРИЛЕП. Или севкупно за овие 12 години ЈКП „ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА“ ПРИЛЕП има инвестирано околу 14 милиони евра, средства од различни извори.

 

ЈКП „Водовод и канализација“ Прилеп е вистински пример како треба да функционира едно јавно претпријатие и тоа едно од најдобрите јавни водоводни претпријатија на ниво на Македонија. Толку капитални проекти реализирани со над 80 % сопствени средства ретко кое друго јавно претпријатие ги има направено.

 

Од 2017 до 2021 година ЈКП „Водовод и канализација“ ќе реализира голем број на проекти со кои Прилеп ќе биде еден од ретките градови во Македонија кој ќе има имплементирано свој систем на третман на отпадните води кој е од историско значење за нашиот град.

 

После реконструкцијата на водоводната мрежа и канализационите системи со

пречистителната станица Прилеп ќе прерасне во еден од најдобрите инфраструктурно уредени градови во Македонија и на Балканот, со висок степен на заштита, а со тоа ќе се реши повеќе деценискиот проблем на прилепчани“, рекоа од О.К. на ВМРО-ДПМНЕ Прилеп.

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи