Задолжителна исплата на К-15 до крајот на годинава – работниците ќе добијат од 9.665 до 14.190 денари

До крајот на годината вработените во приватниот сектор треба да добијат регрес за годишен одмор.

 

Најмалку 9.665, а најмногу 14.190 денари треба да легнат на сметките на вработените во приватниот сектор до крајот на годината. Тоа е сумата во чии рамки се движи регресот за годишен одмор, односно К-15. Износот треба да биде најмалку 40% од просечната нето плата или најмногу 40% од просечната бруто плата.

 

Работникот треба да работи најмалку 6 месеци кај ист работодавец за да го исполни условот за регрес.

 

Вработените во јавниот сектор најверојатно и годинава ќе останат без К-15 зашто тој не е пропишан со нивниот Колективен договор кој е од 2010 година.

 

Законската обврска за исплата на регрес за одмор беше укината во 2005-та и по девет години, со последните измени на Општиот колективен договор за приватниот сектор, повторно се воведе во 2014-та.

 

 

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст, фотографија и видео, без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.