Во чест на Борка Велески-Левата и во спомен на сите жртви на фашистичката агресија, обновен споменикот на Мукос

 

КОЊИЧКИ КЛУБ МУСИЦА – КРУШЕВО 078-377-315


 

Со оглед на актуелните случувања и потребата за повторно оживување и сеќавање на поновата македонска историја, најважна да се спомене е улогата на партизанското движење на територијата на Македонија во Втората светска војна.

 

Партизаните од Прилеп први го дигаат својот глас на отпор и почнуваат оружена борба против бугарскиот фашистички окупатор. Целта што овие млади, идејно напредни и храбри луѓе, ја имаат во вид е крајното ослободување на Македонија од странски (соседни) власти и сили, и создавање на своја македонска држава.

 

Меѓу првенците од Прилеп коишто ја прифаќаат борбата е народниот херој Борка Велески–Левата, роден 1912 година, потекнувал од работничка фамилија, бил интелигентен и образуван во гимназијата и завршил воена школа во 30-тите години на минатиот век. Во својата младост, ги прифатил идеите на комунистичката идеолошка стварност и бил спремен да се бори за идеалите на работничкиот народ (кој бил мнозинство на тогашниот, како и сегашниот општествено-економски конструкт). Својата посветеност на работниците и нивните права ја изразувал преку својата ненадмината елоквенција и емоција, на собири со своите пријатели, пред работниците на Монополот во Прилеп (чиј синдикален водач бил пред Војната), како и пред широките народни маси во селата и градовите каде се наоѓал.

 

Со почетокот на Втората светска војна, имајќи го во предвид неговиот слободарски дух, храброст, идеолошка и воена спремност, активно учествува во организацијата и извршувањето на оружениот отпор против окупациските сили во Прилеп и прилепско.

 

Во 1941 и 1942 година, избран е за командант на Втората чета на партизанскиот одред „Димитар Влахов“, со која раководи и ги извршува задачите на Комунистичката партија на Југославија (фактичкиот организатор на оружената борба во рамките на тогашна окупирана Југославија). Со големата противофанзива на Бугарите и домашните издајници, летото и есента на 1942 година се посебно критични и опасни за македонските партизани. При една таква акција, на 14. септември 1942., се најдуваат опколени на Мукос (недалеку од Прилеп) партизаните од втората чета под команда на Борка Велески-Левата. Се води жестока борба против бугарските полицајци и војници, во која, нажалост, паѓаат скоро сите партизани од одредот. Нивниот командант ја брани отстапницата со последните сили, иако претходно ранет, и со последните куршуми го дава животот за слободна Македонија. Неговиот сон се остварува по неговата смрт, а денешните генерации со почит и долг треба да се сеќаваат на хероите, и да го чуваат нивниот спомен.

 

Поради големината на Борка Велески-Левата, а во спомен на сите жртви на фашистичката агресија, се обнови споменикот на Мукос, на 14. септември 2019 година, од фамилијата Велески и Сојузот на борци од Прилеп.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи