Потребно е поголемо дигитално описменување на македонскиот земјоделец


Наш гостин во ова издание на Инфо Регион е Лилјана Јоноски извршна директорка на „Рурална Коалиција“, организација која се занимава со состојбите, проблемите и перспективите на македонското земјоделство. „Рурална Коалиција“, во рамките на проектот „Дигитализација во земјоделството – СЕГА“ спроведе низа активности кои ќе ја зголемат дигиталната писменост кај земјоделците, но и зголемување на употребата на е-услугите во нашиот земјоделски сектор. Исто така се спроведовте едно истражување околу тоа колку земјоделците го користат интернетот и модерните технологии како алатка во нивниот бизнис и олеснување на секојдневните обврски.

Ова истражување покажа дека за жал кај нас земјоделците се уште не се доволно дигитално описменети и дека и покрај можностите кои им се нудат голем дел од нив се уште поднесуваат апликација за субвенции на шалтер, се гужваат пред банкиите за да подиунат пари шалтер, сметките ги плаќаат на шалтер, ретко користат комјутери и слично. Не знааат да ги употребуваат современите алатки за олеснување на нивното секојденевно работење. Потребни се обуки за дигитално опиисменување на нашите земјоделци.

Погледнете го овој разговор, кој е особено интересен за земјоделците и од кој можат да научат како да ја зголемат дигиталната писменост.


Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа, што се однесува на текст фотографија видео без дозвола од редакцијата на ИНФО КОМПАС.

Можеби ќе ве интересира

Следете не на facebook

 

Вашата поддршка многу ни значи